Categoriën

Archief

Ravel

  • Afstamming: Ramires x Farao
  • Geboortejaar: 2000
  • Stokmaat: 1.70m
  • Geslacht: hengst
  • Kleur: donkerbruin
  • Stalnamen: ‘de hengst’, Rolf
  • Eigenaar: Miranka Schellekens

Onderstaande tekst heb ik geschreven voor het verenigingsblad van ‘Het Groninger Paard’, een scan van het artikel is hier te vinden. Ravel wordt ook ter dekking aangeboden, meer informatie daarover is hier te vinden.

Mijn instructrice Miranka Schellekens heeft Ravel in 2009 gekocht, en mede vanwege zijn geweldige karakter ging hij al vrij snel mee naar het EK dressuur voor de aangepaste sport in Noorwegen. Daar werd Ravel gereden door de Israëliër Omer Ben Dor. Omer heeft een dwarslaesie en dus geen enkel gevoel of kracht in zijn benen. Toch reed hij ondanks een ontzettend korte voorbereiding drie goede proeven met Ravel, waarvoor het natuurlijk ook een hele omschakeling was om enkel en alleen op twee zweepjes gereden te worden.

Ik rijd Ravel sinds de selectiewedstrijden voor Indoor Brabant begin 2010. In eerste instantie voornamelijk vanwege de langdurige blessure van mijn paard Winnyroodnoot. Ravel heeft echter laten zien een meer dan waardig vervanger te zijn, onder meer door tijdens de kaderwedstrijd in Uden ruim 75% te scoren. Voor Indoor Brabant had ik me geplaatst met mijn paard Triumph, maar hij kreeg net van tevoren wederom last van een hoefzweer waardoor ik hem niet kon starten. Doordat ik met Ravel goed had gepresteerd tijdens de selecties en inmiddels met hem in het nationale B-kader zat mocht ik Ravel starten in de Brabant hallen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, we hadden namelijk nog geen kür voor Ravel, en sowieso had ik niet veel met hem gereden de laatste tijd.

Met nog vier dagen te gaan was nieuwe kürmuziek maken natuurlijk geen optie, dus gebruikten we een oude kür van Triumph. Het type muziek paste prima, alleen moesten we de proef nogal aanpassen. Triumph is 1.84m terwijl Ravel amper 1.70m haalt dus dan kom je tijd tekort, en ieder paard heeft zijn eigen sterke punten die je natuurlijk zoveel mogelijk naar voren wilt laten komen. De eerste keer dat we de kür probeerden op maandagavond was niet echt een succes, het lukte maar niet om het passend te krijgen. Woensdagavond was de laatste kans alvorens we donderdagochtend de ring in moesten in Den Bosch.
Ook die laatste training ging niet vlekkeloos, al hadden we na afloop wel het idee dat het met wat laatste aanpassingen heel redelijk zou moeten kloppen.

‘s ochtends vroeg was er de mogelijkheid om de baan te verkennen in de Brabanthallen, maar dat is met Ravel eigenlijk overbodig. Hij kijkt werkelijk nergens naar. Dat was voor mij wel een behoorlijke geruststelling, er is daar toch veel te zien en mijn balans is dermate slecht dat als een paard schrikt of omdraait ik er vrijwel zeker naast lig. Tijdens het losrijden voor de kür toonde Ravel zich wel behoorlijk hengst, maar het fijne is dat hij altijd onder je blijft en het dus zelfs voor mij goed op te lossen was. Het lijkt wel of eenmaal in de wedstrijdbaan de knop omgaat bij Ravel, en dat was deze keer gelukkig niet anders. Ik heb toch al de nodige paarden gereden, maar er zijn er maar weinig die in de ring zo constant en fijn te rijden zijn als Ravel. Hij helpt je als ruiter mee, zonder teveel mee te gaan denken of anders te reageren, echt ideaal. We reden een hele goede kür waarin alles lukte, ook wat in de training nog moeizaam ging, en we kwamen precies uit op de muziek. Als eerste starter was ik bang dat onze score niet genoeg zou zijn, maar niemand kon eraan komen en dus wonnen we totaal onverwacht de BMC Cup.

Ravel is afgelopen jaar ook naar de wereldruiterspelen in Kentucky geweest, wederom met de Israëliër Omer Ben Dor, helaas vielen daar de resultaten vanwege lichamelijke problemen van Omer tegen. Ik behaalde met Ravel daarna een hele mooie tweede plaats tijdens de laatste editie van Jumping Indoor Maastricht met een score van ruim 72%. Dit jaar was ik met hem reserve voor de finale van de BMC Cup, maar liepen we door een tergend late afmelding alsnog deelname aan die rubriek gehouden tijdens het EK dressuur mis.
Ravel heeft niet alleen met mij, maar inmiddels ook vele anderen, bewezen een absoluut gouden karakter te hebben, waarmee ik graag de wedstrijdring in rij. Daar kan menig KWPN’er denk ik nog wat van leren.