Categoriën

Archief

Vorman

  • Afstamming: Jaromir x Gragentin
  • Geboortejaar: 2002
  • Stokmaat: 1.69 m
  • Geslacht: merrie
  • Kleur: bruin
  • Stalnaam: Mops

Vorman hebben we in maart 2011 gekocht, na een zoektocht van driekwart jaar. Zoals al vaker is gebeurd zagen we haar na omzwervingen door heel Nederland bij toeval staan bij een stal in de buurt, maar het was nou niet meteen het paard dat we eigenlijk voor ogen hadden. We waren eigenlijk op zoek naar een ruin en ze was toch wel wat aan de kleine kant vergeleken met mijn vorige paarden. Haar bewegingen leken helemaal niet verkeerd en volgens de eigenaresse zou ze qua karakter ook heel geschikt kunnen zijn voor de aangepaste sport, dus hebben we haar een keer geprobeerd. De eerste keer ging op zich best goed maar ik kon niet goed zitten op het zadel, de tweede keer ging het op mijn eigen zadel al een heel stuk beter. De eigenaresse verleende alle medewerking door Vorman een tijdje op proef te geven, waar we uiteraard erg blij mee waren. Die proefperiode verliep dusdanig goed dat ik na een goed verlopen keuring eindelijk weer een tweede paard had.

Vorman was amper twee weken op stal bij ons of ze ging al mee naar de eerste wedstrijd, en dat ging boven verwachting. Om zoveel mogelijk ervaring op te doen voordat de selectiewedstrijden voor het EK begonnen, gingen we anderhalve week later al naar de internationale wedstrijd in het Franse Deauville. Die wedstrijd begon moeizaam, maar we haalden onze tweede A-kader score op de tweede dag en sloten sterk af met de kür. Alle nieuwsberichten over Deauville zijn hier te vinden. Minstens zo belangrijk was dat Vorman totaal geen probleem had met het reizen en al het andere wat komt kijken bij een meerdaagse wedstrijd, dus daar waren we erg blij mee.

Bij de eerstvolgende wedstrijd haalden we de derde A-kader score waarmee we nog voor de observatiewedstrijden begonnen al een plek in het A-kader veroverden. De eerste observatiewedstrijd was het NK, maar Vorman raakte ruim een week daarvoor een ijzer kwijt en bleef daarna wat gevoelig lopen. We probeerden er toch het beste van te maken in De Steeg maar dat bleek vergeefse moeite. Gelukkig was Vorman wel op tijd hersteld om mee te kunnen naar de tweede observatiewedstrijd, slechts een week later in het Franse Mulhouse. De resultaten waren niet heel verkeerd maar toch leek de kwakkelperiode voor het NK ons op te breken. De nieuwsberichten van die wedstrijd kun je hier teruglezen.

Na die drukke periode werd het even wat rustiger en konden we een tijdje lekker door trainen, met name om Vorman nog meer ‘aan elkaar’ te rijden en de oprichting mooier te krijgen. Mede dankzij haar fijne meewerkende karakter hebben we nog het nodige kunnen verbeteren voor de laatste observatiewedstrijd in het Belgische Meerdonk. Daar lieten we de gemaakte progressie gelukkig ook in de wedstrijdbaan zien. We wonnen zelfs de eerste dag en werden tweede in de kür, en dat met de kür van Triumph. De berichten van deze wedstrijd zijn hier terug te vinden.

Wat ik twee maanden eerder niet had durven dromen gebeurde toch, ik werd met Vorman geselecteerd voor het EK en Triumph stond reserve. Er werd in recordtijd een kür gemaakt voor Vorman door Charles Monterie, maar helaas kon ik niet starten op het EK en moet die kür haar première nog krijgen. Ook liet de gezondheid van Vorman haar in de steek. Na een langdurig herstel kwam ze in 2012 beter dan verwacht terug, en scoorden we dusdanig goed tijdens observatiewedstrijden dat we ons kwalificeerden voor de Paralympische Spelen in Londen.