Categoriën

Archief

Training

Ik train sinds 1999 bij Miranka Schellekens in Best (NB). Zij heeft een eigen dressuurstal, Dressuurstal Schellekens. Het verdient misschien wel enige uitleg waarom ik vanuit Twente al jaren naar Brabant ga voor mijn lessen.

[Not a valid template]Zoals al gezegd bij over mij kwam ik in 1999 vrij onverwachts in het Nederlands team terecht voor het WK in Denemarken. Miranka werd een paar maanden voor het WK benoemd tot bondscoach t/m de Paralympics van Sydney in 2000. In de voorbereiding op het WK werden er een aantal trainingen georganiseerd en kwam ik voor het eerst in Liempde. Daar wachtte mij nogal een cultuurshock qua rijden. Bij Miranka ligt de nadruk vooral op het door het lijf laten lopen van het paard, en hoewel het bepaald niet vanzelf ging werd mijn paard er wel veel fijner van.

Het WK verliep zeker gezien de omstandigheden erg goed, dus dat smaakte duidelijk naar meer. Al tijdens het WK kreeg ik te horen dat we bij thuiskomst op zoek zouden gaan naar een eigen paard, en die werd ook vrij snel gevonden. Vanaf die tijd heb ik al mijn vakanties gespendeerd in Brabant, en sinds ik mijn rijbewijs heb ben ik ongeveer net zoveel in Brabant te vinden als thuis.

De belangrijkste reden dat ik na al die jaren nog steeds bij Miranka train is denk ik dat ze niet alleen ontzettend goed les kan geven, maar ook mijn paard kan trainen zodat ik er optimaal mee kan presteren. Als zij mijn paard rijdt, rijdt ze dus niet zozeer om zelf lekker te kunnen rijden en allerlei kunstjes te doen, maar om te zorgen dat het paard voor mij zo fijn mogelijk te rijden is. Dit is voor mij zowel in de training als op wedstrijden ontzettend belangrijk, en ik heb gemerkt dat dit lang niet iedereen gegeven is, om het maar voorzichtig te zeggen.

Dit komt deels natuurlijk ook door de enorme ervaring die Miranka heeft in het begeleiden van wedstrijdruiters met een handicap. In Nederland is er denk ik niemand met zoveel (internationale) ervaring als haar. Vanaf 1999 heeft ze vaak meerdere ruiters op alle grote internationale kampioenschappen begeleidt. Mijn prestaties, zowel nationaal als internationaal, heb ik dan ook grotendeels aan haar te danken.