Categoriën

Archief

Triumph

  • Afstamming: Voltaire x Ladalco
  • Geboortejaar: 1996
  • Stokmaat: 1.84m
  • Geslacht: ruin
  • Kleur: bruin
  • Stalnamen: Trump, Reus

In februari 2009 bleek mijn toenmalige paard niet geschikt voor mij om verder mee te gaan in de wedstrijdsport. En omdat de zoektocht naar een tweede paard ook nog steeds niet geslaagd was zat ik dus zonder paard. Met het oog op de selecties voor het EK moest daar natuurlijk snel verandering in komen, maar de zoektocht naar een tweede paard was ook al een jaar bezig dus dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moet vanwege mijn lengte toch wel een wat groter paard hebben die lekker kan bewegen, en daarnaast nog eens superbraaf is. Die combinatie is moeilijk te vinden, zeker met een beperkt budget.

De oplossing bleek gelukkig letterlijk en figuurlijk nabij, mijn instructrice Miranka had een paar maanden eerder een grote bruine ruin gekocht: Triumph. Miranka wou hem eigenlijk helemaal niet kwijt, maar doordat zij hem al een tijdje reed wisten we zeker dat hij heel geschikt zou zijn en ik met hem op korte termijn de selecties zou kunnen rijden. En dat gebeurde dan ook…

Trump heeft een fijn karakter, hij wil altijd voor je werken en is super betrouwbaar. Ik reed hem pas een maand toen ik op Indoor Brabant 3e werd in de kür op muziek. In de ring werkt al zijn ervaring soms nog wat tegen ons, hij denkt dan helemaal mee alleen is een grade II proef toch wel iets anders als een Z2 proef. Trump begint echter steeds beter te begrijpen wat ik met mijn rare hulpen bedoel, dus ik ga er vanuit dat we onze top nog (lang) niet bereikt hebben.

2010 was tot nu toe het topjaar van Triumph (en mij), al verliep het begin van het jaar met pieken en dalen vanwege een telkens terugkerende hoefzweer. Een eerste hoogtepunt was de selectiewedstrijd voor de BMC Cup in Uden, waar ik beide proeven won met scores boven de 70%. Daarna zorgde een hoefzweer ervoor dat ik de training bij Acadamy Bartels en Indoor Brabant met Triumph moest missen, maar ik won Indoor Brabant uiteindelijk met Ravel. Vlak voor het NK tijdens Outdoor Gelderland stak de hoefzweer voor de derde en (achteraf gezien) laatste keer de kop op. Gelukkig brak deze net op tijd open zodat we wel konden starten, maar omdat het weer even duurde voor de zweer doorbrak was de voorbereiding knap waardeloos. Wonder boven wonder was daar in de wedstrijdring weinig van te merken en wonnen we alle drie de proeven ruimschoots, en werd ik voor de vijfde keer Nederlands kampioen.
Dat bleek tevens de basis voor onze plek in het team dat in September 2010 werd uitgezonden naar de Wereldruiterspelen in Kentucky. Ondanks dat Trump daar nooit helemaal in goede doen is geweest wonnen we de landenproef, en wonnen we in de kür zilver op slechts 0,05% van het goud.

2011 begon wederom goed met een tweede plaats tijdens Jumping Amsterdam en  mooie scores in Uden. Uiteraard ging hij mee naar de observatiewedstrijden voor het EK. De eerste observatiewedstrijd was het NK, en die verliep teleurstellend. We werden uiteindelijk nog wel derde maar we kwamen door weer een belabberde voorbereiding wedstrijdritme tekort. Nog geen week later werden we voor de tweede observatiewedstrijd verwacht in het Franse Mulhouse. Een reis van ruim 600 km, maar voor Trump duurde de trip nog geen kilometer. Om onbekende redenen raakte hij vlak na vertrek volledig in paniek, terwijl de andere vijf paarden op de vrachtwagen gewoon rustig bleven. De wagen is meteen omgedraaid en bij terugkomst op stal bleek hij naast de nodige schrammen een flinke bloeduitstorting op zijn bil te hebben. Hoewel het er in eerste instantie ernstig uitzag kunnen we achteraf gelukkig zeggen dat de schade relatief mee is gevallen. Ruim een maand later konden we Trump alweer meenemen naar de wedstrijd in Emmeloord om te kijken of de laatste observatiewedstrijd haalbaar zou zijn. Dat bleek het geval, en tijdens die wedstrijd in Meerdonk werd ik met Trump de eerste dag tweede achter mezelf met Vorman, tijdens de kür waren de rollen zoals al een beetje verwacht omgedraaid.

Mede op basis van deze resultaten werd ik met zowel Triumph als Vorman geselecteerd voor het EK, maar helaas kon ik daar om gezondheidsredenen niet van start gaan.