Categoriën

Archief

Blij met rentree van Triumph in Emmeloord

Iets meer dan een maand geleden had ik het niet durven hopen, maar vandaag kon ik gelukkig al weer met Triumph in de wedstrijdring verschijnen. Het was natuurlijk wel even spannend hoe het zou gaan, niet in de laatste plaats vanwege de behoorlijk lange reis op de trailer. Het bleef toch de vraag hoeveel bij Trump was blijven hangen van de ellende op de vrachtwagen, maar na enige twijfel stapte hij in de trailer en heeft hij zich de hele reis voorbeeldig gedragen.

De voorbereiding was natuurlijk compleet bagger. Ik heb de afgelopen tijd weinig kunnen rijden met Trump, en dan druk ik me nog heel voorzichtig uit… De veearts gaf echter groen licht om deel te nemen, en Trump wil ook iedere dag maar wat graag werken zonder dat hij een terugval heeft gehad bij het opbouwen van de training. Daarom hebben we hem vandaag toch meegenomen om te zien of deelname aan de laatste observatiewedstrijd over anderhalve week haalbaar zou zijn.

De eerste proef was een behoorlijke uitdaging, we begonnen met de individuele proef waar met name in de staponderdelen bleek dat we nog wel wat wedstrijdritme tekort kwamen. De draf was natuurlijk nog niet spectaculair maar helemaal niet verkeerd, in stap ontbrak de rust waardoor we daar wat fouten maakten. Toch was ik zelf heel tevreden met wat Trump nu toch al weer liet zien, terwijl er toch ook nog van alles te zien en te horen was in de buitenbaan. De tweede proef kon gelukkig binnen worden verreden, en daar was ik erg blij mee.

Vaak wordt er in geval van slecht weer geroepen dat de omstandigheden voor iedereen hetzelfde zijn. Iedereen kan de pech hebben om nat te regenen dus daar moet men verder niet over zeuren. Dan gaat men echter wel voorbij aan het feit dat de invloed van een nat pak op de ene handicap veel groter is als op de andere. De gemiddelde grade IV combinatie zal er waarschijnlijk niet meer last hebben dan een reguliere ruiter, terwijl iemand met een handicap als ik nauwelijks nog iets kan beginnen als de spieren nat (en dus koud) worden. Daarom ben ik ook erg blij dat de wedstrijdorganisatie en de bondscoach zich in hebben gezet om de tweede proef onder zo gelijk mogelijke omstandigheden voor iedereen (dus binnen) te laten verrijden. Dit is overigens zelfs op internationale kampioenschappen niet ongebruikelijk, met name voor de lagere grades.

De tweede proef met Triumph ging een stuk beter als de eerste. De staponderdelen gingen beter en ik kon in de draf ook iets meer gas geven. In sommige stukken van de proef kwam voor mijn gevoel de oude Trump weer een beetje tevoorschijn. We zijn er natuurlijk nog lang niet, en dat kan ook niet maar ik was hier al erg blij mee, en Miranka ook. De jury’s waren het daar wel mee eens, ik won de tweede proef ruim met een mooie score van dik 69%, tevens de hoogste score van de dag.

Triumph was echter niet het enige slachtoffer vandaag, ook Vorman was uiteraard mee. In de training gaat Vorman de laatste tijd goed vooruit, en we waren benieuwd of we dat ook konden laten zien in de ring. We hebben haar redelijk fel los gereden en daarin was het beeld alweer mooier dan in Mulhouse ruim een maand geleden. In de proef kon ik haar ook mooier ‘aan elkaar’ houden, al kost dat in de oefeningen soms nog wel de nodige moeite. Ik kon haar lekker door de ring sturen en we maakten niet echt fouten, ook over haar waren we na afloop van de proef dik tevreden. Het moet en kan allemaal nog beter maar we zijn alweer duidelijk vooruit gegaan in vergelijking met de laatste wedstrijd.

De tweede proef voelde ik mezelf wat minder, het was natuurlijk de vierde proef van de dag en tijdens de eerste proef met Vorman hadden we het niet droog gehouden dus dat hielp niet mee. Het kostte meer moeite, ik denk ook wel voor Vorman, maar toch konden we weer een nette proef neerzetten. We maakten wederom niet echt fouten onze proef bleek achteraf net als de eerste gewaardeerd te worden met ruim 67%. Dat was in de eerste proef genoeg voor de winst, in de tweede proef werd ik tweede achter mezelf met Triumph. Al met al een geslaagde dag dus wat mij betreft, uiteraard mede dankzij de hulp van mijn ouders en Miranka. We gaan ons nu richten op de laatste observatiewedstrijd die van 4 t/m 6 augustus wordt gehouden op het Belgisch Kampioenschap bij Stal Hulsterlo in Meerdonk. Waarschijnlijk wordt in de week daarna het vijftallige EK team bekend gemaakt.

In de groep van grade III en IV werd de eerste proef gewonnen door Ellen van den Berg, de tweede proef door Glasten Krapels.

4 reacties aanBlij met rentree van Triumph in Emmeloord