Categoriën

Archief

Omgekeerde dubbelslag in kür

Even een kort bericht alvorens ik eindelijk mijn bed in duik na een lange dag. Inmiddels gisteren eindigde ik wederom als eerste en tweede, maar dit keer bleef Triumph Vorman net voor. Vooraf werd me gevraagd met welke ik dacht het beste te gaan scoren en hoe groot het verschil zou zijn. Ik antwoordde dat ik verwachte met Trump het best te scoren en dat wanneer hij goed zou lopen er best een gat tussen hem en Vorman zou kunnen zitten. Dat eerste klopte, maar Vorman bleef goed in de buurt, het verschil was slechts een dikke procent. Dat die scores wederom goed waren voor de eerste en tweede plaats was natuurlijk een hele mooie bijkomstigheid.

Net als vrijdag begon de dag heel relaxed voor een meerdaagse wedstrijd. De paarden werden gevoerd door Bart van Geenen die in de caravan op het terrein was blijven slapen waardoor wij rustig aan konden doen. Eenmaal op stal aangekomen was het tijd om de paarden te wandelen en de stallen te doen, waarna trouwe groom Marion Triumph en Vorman wederom voorzag van pico bello vlechten. Daarna was het weer een kwestie van wachten en hangen. We mochten iets eerder van start dan donderdag, maar het was nog steeds een lange dag wat dat betreft. Ik mocht wederom als eerste van start met Triumph. Het losrijden bij Miranka zag er goed uit, hij wordt vaak beter naarmate hij langer op een wedstrijd is. Hij heeft dan meer rust in z’n lijf wat de stap ten goede komt, al moet ik dan wel iets meer aan rijden om de draf er goed uit te laten komen. Dat heb ik echter veel liever dan dat ik heel voorzichtig moet zijn om foutjes te voorkomen.

[Not a valid template] [Not a valid template]Eenmaal in de wedstrijdbaan was ik dan ook echt van plan om er voor te gaan, en dat is denk ik heel behoorlijk gelukt. Het eerste drafgedeelte ging goed inclusief het wijken en schouderbinnenwaarts en met twee keer een middendraf zoals vanouds. Ik was iets te vroeg voor het stapgedeelte maar deze verliep zonder problemen waarna ik nog een keer lekker gas kon geven in het laatste stuk van de kür. Ik maakte bij de laatste lijn voor het afgroeten een kleine inschattingsfout waardoor ik net wat te laat stil stond, maar verder vond ik het een geslaagde rit. De jury leek het daar wel mee eens te zijn en gaf een score van 73,8%, maar als eerste starter was het natuurlijk afwachten wat de rest zou gaan doen.

Net als donderdag hielp ik tussen mijn eigen twee proeven in Yvette, maar helaas verliep haar nieuwe kür met BMC Toermalijn niet zoals gepland. De muziek stond veel harder dan Yvette had aangegeven tijdens de soundcheck van donderdagavond. Enerzijds was Toermalijn daar niet echt van gecharmeerd en anderzijds kon Yvette mij daardoor nauwelijks horen. Druk gebarend kreeg ik de muziek nog wel iets zachter maar doordat Yvette veel moeite had met haar balans liepen we vanaf het begin achter de feiten aan. De staponderdelen gingen heel goed, inclusief de keertwendingen maar dat was jammer genoeg niet voldoende voor een mooie score. Ontzettend zonde want Yvette had donderdag al laten zien dat er meer in zit.

[Not a valid template] [Not a valid template]Ondertussen was Miranka Vorman aan het losrijden en kort na de kür van Yvette mocht ik opstappen voor onze laatste rit tijdens dit open Belgisch kampioenschap. Zoals vooraf al gezegd past de kür van Triumph niet echt bij Vorman, en dat valt extra op wanneer de jury beide proeven vlak achter elkaar ziet. Het doel was dan ook voornamelijk om verder te gaan waar we donderdag gebleven waren, het rijden van een actieve proef waarbij Vorman wel mooi ‘aan elkaar’ blijft. Tijdens de kür in Deauville en Mulhouse werd Vorman nog wat loperig door de muziek, dus ik was gewaarschuwd. Op het moment dat ik de ring binnenreed met Vorman wist ik al dat ik met Trump nog steeds eerste stond, des te meer een reden om in deze kür een wat andere aanpak te proberen. Die keus pakte goed uit. Het was hard werken en het gevoel was niet altijd je van het maar het beeld bleef veel mooier. Ondertussen moest ik ook nog wel wat improviseren, doordat Vorman vijftien centimeter kleiner is dan Trump kom je soms tijd te kort, maar het paste uiteindelijk goed en ik eindigde heel mooi precies op de muziek. Dit alles bleek goed voor een hele mooie score van 72,33%, ruim voldoende voor de tweede plaats. Een nieuw record voor Vorman, en het toont wel aan dat er nog veel meer in zit wanneer we een eigen kür voor haar kunnen gaan maken. Helaas kreeg Vorman niet echt de beloning die ze verdiende voor de tweede plaats, uitgerekend op een wedstrijd waar ik twee keer als eerste en tweede eindig, was er in alle rubrieken alleen een prijs voor de als eerste geplaatsten. Verder was het concours en de organisatie prima in orde, je kunt niet alles hebben zullen we maar denken…

In grade IV eindigde Maarten van Stek met een sterke kür op de tweede plaats, in grade III waren Sanne Voets en Tessa Baaijens net als donderdag één en twee. Er leefden de afgelopen dagen in Meerdonk de nodige vragen, waarvan ik hoop dat daar op korte termijn een voor de sport eerlijk antwoord op komt. Een vraag die sowieso op korte termijn beantwoord gaat worden is de samenstelling van het EK team. Uiterlijk komende woensdag moet de definitieve inschrijving binnen zijn bij de organisatie van het EK. Daarna kunnen er tot uiterlijk 20 augustus nog wijzigingen plaatsvinden.

Terugkijkend op de drie observatiewedstrijden was het een nogal bewogen periode. Het NK in De Steeg begon ik niet sterk met Triumph die wedstrijdritme tekort kwam en Vorman die begon te kwakkelen nadat ze een ijzer was verloren. De wedstrijd in Mulhouse had ik liever helemaal niet gereden na de ellende met Triumph tijdens het transport er naartoe, maar uiteindelijk heb ik daar ondanks alles met Vorman goede resultaten neergezet. Daarna was de grote vraag natuurlijk of en hoe Triumph zou herstellen, en wat dat betreft heeft het eindelijk een keer mee gezeten en lijkt hij niet veel aan het ongeval over te hebben gehouden. In Meerdonk heb ik gedaan wat ik moest doen. Met Triumph heb ik twee goede proeven gereden, en we zijn nog niet weer op onze top. Met Vorman hebben we veel progressie gemaakt en dit gelukkig ook kunnen laten zien in de wedstrijdring. Nu is het afwachten wat de bondscoach gaat beslissen, wordt in de loop van deze week vervolgd…

4 reacties aanOmgekeerde dubbelslag in kür

 • Femke

  Goed gedaan Bolmer! Hoe is het daar? Mist Ollie me al haha?! Nog 10 dagen, dan is het weer gedaan met de rust haha… Groetjes aan iedereen.

  • Thx, hier is het uiteraard goed. Denk wel dat Ollie je mist, ben je ziek of zo dat je dit keer zo lang wegblijft? :-).

 • Brigit

  Beste Gert,

  Je gaat goed ik denk dat ik toch echt een kaartje London moet kopen om jouw en Vorman te zien.

  Jullie worden een echt super team!

  groet,
  Brigit

  • Hoi Brigit,

   Londen is nog ver weg, maar dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Maar er komen eerst nog andere wedstrijden hoor, en nog dichter in de buurt ook…