Categoriën

Archief

Erg blij met debuut Vorman

Mijn wedstrijddebuut met Vorman in Ermelo vandaag is beter gegaan dan ik van tevoren had durven hopen. We reden meteen ruimschoots een A-kader score bij elkaar, en nog belangrijker: ik heb hoewel het niet makkelijk was heel fijn gereden.

We vertrokken vanochtend in alle vroegte met dit keer drie paarden van stal, ook Israëliër Yonatan Dresler startte weer voor het eerst sinds de wereldruiterspelen van Kentucky met zijn Odipous. Eenmaal aangekomen in Ermelo bleek dat de aankleding van de ring nog hetzelfde was als tijdens de Nationale kampioenschappen een week eerder, en er was dus best wat te zien. Voor aanvang van de wedstrijd was er nog even de mogelijkheid om aan de hand de baan te verkennen, en hier heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Tijdens de eerste twee rondjes snoof Vorman wat maar daar bleef het eigenlijk wel bij.

Ondertussen was Miranka BMC Uzarro al aan het losrijden voor Yvette, en terwijl Yonatan en ik aan het opzadelen waren moest Yvette de ring al  in. Jammer genoeg bleek Uzarro nog steeds niet helemaal hersteld van zijn val een tijd geleden, en lijken de problemen in stap uit het verleden nogal te blijven hangen bij de juryleden, terwijl hier veel vooruitgang is geboekt.

Door nog een aantal afmeldingen op het laatste moment moesten Yonatan en ik meteen na elkaar starten, Yonatan mocht als eerste van start. Tijdens het losrijden had hij Odipous lekker aan het lopen. Door meerdere programmafouten zat een nette score er vandaag helaas niet in voor hem.

Ik was zelf natuurlijk erg benieuwd hoe het vandaag met Vorman zou gaan. We konden gebruik maken van de stallen op het federatiecentrum dus dat was meteen een mooie test of ze zich nog anders zou gedragen in een vreemde stal op wedstrijd. Ze trok zich gelukkig nergens wat van aan en stond prinsheerlijk te wachten in haar stal en ook tijdens het opzadelen was ze dezelfde grote knuffelbeer als altijd.

[Not a valid template] [Not a valid template]Het losrijden met Miranka zag er goed uit, en ik had er echt zin in om te teugels van haar over te nemen. Omdat er te veel tijd tussen de proef en de kür die vandaag ook was uitgeschreven zat moest ik twee keer losrijden, en hielden we het losrijden voor de proef bewust kort om nog wat over te hebben voor de kür. Eenmaal in de ring vond Vorman het in eerste instantie toch nog wel wat spannend maar ze zette geen pas verkeerd. Het rijden van de proef was logischerwijs nogal wennen, al was het maar omdat een paard met het formaat van Vorman nogal anders stuurt in korte wendingen als haar grote broer Triumph. Doordat we nog geen helemaal passend zadel hebben zat ik soms net iets te ver voorover wat het er eveneens niet makkelijker op maakte. Toch kon ik een behoorlijk nauwkeurig gereden proef neerzetten zonder grote fouten. Na afloop was ik zelf in ieder geval meer dan tevreden, en dan zit er niets anders op dan afwachten of de juryleden dat ook waren.

[Not a valid template]Deze wedstrijd was onderdeel van een bijscholingsweekend voor internationale juryleden in de aangepaste sport. Naast de twee juryleden die de proef beoordeelden voor de wedstrijd keek vanaf de tribune een grote groep juryleden mee. Onze proef bleek goed voor een hele mooie score van 69,29%, meteen een A-kader score. Daar had ik van tevoren absoluut niet op gerekend. De eerste vier combinaties eindigden binnen ruim één procent van elkaar, en bij één jurylid stond ik op de gedeelde eerste plaats. Dus hoewel een vierde plaats misschien niet bijster goed klinkt kan ik er in dit geval meer dan prima mee leven. Zeker ook vanwege de vele positieve reacties van de internationale juryleden na afloop.

[Not a valid template]Vanwege de bijscholing van de juryleden was de tweede proef dit keer de kür op muziek. Uiteraard hebben we voor Vorman nog geen eigen kür, maar om toch gebruik te maken van de mogelijkheid om nog een keer de ring in te kunnen reed ik de kür van Triumph met haar. De intro van mijn muziek liep al even voordat deze te horen was waardoor ik bij de overgang naar stap wat tijd te kort kwam, maar verder liep de kür eigenlijk prima. Ik kon er voor mijn gevoel nog wat meer aan rijden als tijdens de eerste proef dus ook nu was ik meer dan tevreden na afloop. De score kwam uit op 70,38%, helemaal niet onaardig voor zo’n korte termijn improvisatie vond ik zelf.

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog lang geen zomer, en er valt nog genoeg te verbeteren, maar je moet toch ergens beginnen en ik ben zelf in ieder geval erg blij met hoe het vandaag verlopen is.

4 reacties aanErg blij met debuut Vorman

 • Een goed begin is het halve werk, dat belooft wat voor de toekomst!

  Sorry dat wij er niet waren, mijn veulen vraagt nogal wat van mijn tijd momenteel.

  • Dank je! En ik hoop inderdaad dat ik nog lang plezier van haar mag hebben en we het ver gaan schoppen samen. Uiteraard nog van harte gefeliciteerd met je aanwinst!

 • Brigit

  Hoi Gert,

  Leuk om te horen dat het al zo goed gaat met jouw en Vorman. Ik blijf je volgen want ik moet wel zeggen dat ik mijn maatje heel erg mis maar dat ik nu al enorm trots ben op wat ze voor je doet.

  Heel veel succes samen.

  Groet,
  Brigit

  Ps: kun je mij nog je e-mail adres geven dan stuur ik je nog wat mooie foto’s van Vorman

  • Hoi Brigit,

   Bedankt voor je berichtje. Ik kan me nu al wel voorstellen dat je haar mist. Hoe we het ook gaan doen op sportief vlak, in de omgang kan ik me in ieder geval geen fijner paard wensen. Ook in Frankrijk heeft ze zich super gedragen, of het nou onderweg op de trailer, daar op stal of tijdens de prijsuitreiking was. Ik ben tot nu toe in ieder geval erg blij met haar.