Categoriën

Archief

Persbericht KNHS uitslag NK

De KNHS heeft een persbericht uitgegeven over de resultaten van ons NK, wederom van de hand van Dorli Welp. Ik ben zelf maar zo vrij geweest er een paar foto’s aan toe te voegen.

Kampioenen gooien hoge ogen in Breda
6 september 2009

Breda (KNHS) – Het NK Dressuur Aangepast sporten op zaterdag 5 september tijdens Breda Hippique leverde goede sport op met verdiende kampioenen in de personen van Gert Bolmer (Den Ham), Glasten Krapels (Halfweg) en Frank Hosmar (Haarle). Een aantal nieuwkomers gaf echter ook hun visitekaartje af en er werden de nodige A-kaderscores behaald. [Not a valid template]

In Grade 2 prolongeerde Gert Bolmer zijn Nederlandse titel met Triumph (v. Voltaire). Hij had voor deze grote bruine gekozen boven zijn jonge EK-paard, omdat deze wat ouder en wat nuchterder is. Vooral over zijn eerste proef was Gert zeer te spreken. ‘Behalve een kleine hapering in een volte kon ik hem mooi van mijn hand af houden. De tweede proef moest ik er iets meer aan rijden.’ Petra van de Sande (Den Haag) heeft Toscane, waarmee ze twee weken geleden in Noorwegen individueel goud en zilver en teambrons behaalde, even rust gegeven en startte in Breda de vos Mozart (v. Ahorn), waarmee ze nu tweede werd.

[Not a valid template]De 19-jarige Glasten Krapels won vorig jaar ook in Grade 3, maar vanwege het geringe aantal deelnemers gold dat niet als een officieel kampioenschap. Nu reed hij zijn Matador uitgetekend naar de kampioenstitel. Ondanks een fikse griep had hij hem de afgelopen week stug doorgetraind en dat loonde. Met name de eerste proef waarvoor hij de hoogste dagscore behaalde van 70,64% liep de bruine zeer flitsend. Glasten: ‘Na de tweede proef kon je mij opvegen. Matador bleef er gelukkig wel aan trekken.’

Net als Glasten Krapels had ook Frank Hosmar zijn EK-paard Tiësto meegenomen. In Noorwegen behaalde dit duo behalve teambrons ook individueel brons in de Kür op muziek in Grade 4. De Jazz-nakomeling had een weekje rust gehad en daarna had Frank hem weer rustig opgepakt. ‘Wij [Not a valid template]rijden de paarden heel veel buiten. Daar kun je bijna alle dressuuroefeningen ook trainen en het houd ze lekker fris.’ Qua accommodatie en organisatie was alles super geregeld op Breda Hippique, maar de in de wedstrijdring achter de schermen langs scheurende vierspannen waren voor de sensibele Tiësto vooral in de eerste proef iets te veel. In de tweede proef bleef Tiësto mooi ontspannen en toonde zijn kwaliteiten. Met net geen 70% was te titel alsnog binnen.

[Not a valid template]Hanneke Gerritsen, vice voorzitter van de technische commissie aangepast sporten van de FEI en lid van de Topsportcommissie aangepast sporten van de KNHS was de hele dag juryvoorzitter. ‘De steun die deze dressuurruiters achter de schermen krijgen begint zijn vruchten af te werpen en we hebben een aantal heel goede paarden, waarmee we, als de ruiters er echt voor gaan, met de wereldtop mee kunnen. Na de huldiging van de kampioenen werd het bronzen EK-team door Breda Hippique nog even extra in het zonnetje gezet.

Auteur: Dorli Welp

Uitslagen:
Grade 2:
1. Gert Bolmer (Den Ham), Triumph, 132,12%;
2. Petra v.d. Sande (Den Haag), Mozart, 131,81%;
3. Erik Monster (Haarlem), Winston, 105,59.

Grade 3:
1. Glasten Krapels (Halfweg), Matador, 138,37%;
2. Rixt v.d. Horst (Boarnsterhim), Kim, 128,53%;
3. Lon Maijen (Udenhout), Rioporto, 108,53%.

Grade 4:
1. Frank Hosmar (Haarle) Tiësto, 132,45%;
2. Joyce van Oosten (Nieuw Bergen), Let’s Go, 131,45%;
3. Sanne Voets (Uden), Vedet PB, 130,79%.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.