Categoriën

Archief

Jumping Amsterdam

[Not a valid template]Vandaag werd de tweede kwalificatiewedstrijd gehouden van de ParaEquestrian Cup tijdens Jumping Amsterdam. Omdat er van 07:30 tot 08:00 ‘s ochtends de gelegenheid was om de ring te verkennen begon de dag voor de meeste deelnemers erg vroeg. In St. Oedenrode ging de wekker om 04:00, voor mij geloof ik een nieuw record voor deelname aan een wedstrijd.

Precies volgens planning reden wij om 05:00 uur weg om op tijd bij de RAI te zijn. Daar aangekomen werden we geconfronteerd met een fijn kastje-muur spelletje met betrekking tot waar wij mochten parkeren. Uiteindelijk was de parkeerwacht er gelukkig toch van overtuigd dat, zoals al aangegeven was in de brief die wij vooraf hadden gekregen, er op P4 geparkeerd mocht worden. Dit nadat we in eerste instantie resoluut werden weggestuurd naar een parkeerplaats aan de andere kant van het terrein. Daarna moesten we snel opzadelen om op tijd in de hoofdring te verschijnen en het verkennen van de bak ging prima. Ik had al eens een demonstratie gegeven tijdens Jumping Amsterdam en toen zat het publiek er naar mijn idee veel dichter op. De ring was nu mooi ruim opgezet en hoewel de plaatselijke bloemist zich behoorlijk had uitgeleefd met versieringen rondom de ring keek eigenlijk geen één van de paarden ergens naar.

Na het verkennen van de ring zat er niet veel anders op dan wachten. Onze rubriek begon pas om 13:00 dus tijd genoeg om niet bar veel zinnigs te doen… Ik moest als één na laatste starten om 13:50, rond 13:10 waren we weer met Trump op het voorterrein voor het losrijden. Trump was net als ‘s ochtends lekker relaxed en dus hebben we geprobeerd hem behoorlijk fel los te rijden, om zo in de ring nog voldoende over te houden. Mijn kür hebben we na de wedstrijd in Maastricht, mede door de komst van de nieuwe proeven aangepast. In de nieuwe küren wordt de moeilijkheidsgraad niet meer apart beoordeeld (die ook nog eens meerdere malen telde), dus is het nog meer zaak om niet verplichte onderdelen heel goed uit te voeren, anders kosten ze alleen maar punten. Hoewel de problemen met Trump in Maastricht achteraf duidelijk een lichamelijke oorzaak bleken te hebben, zijn we terug gegaan naar een kür zonder galop. Galop is in grade II niet verplicht en de draf is het sterkste punt van Triumph, dus dat wilden we graag meer naar voren laten komen.

[Not a valid template]Eenmaal in de hoofdpiste kon ik Trump lekker om de ring sturen, en bij het begin van de muziek had ik eigenlijk meteen al een veel beter gevoel als in Maastricht. Destijds was hij wat kriebelig vanaf het moment dat de muziek begon waardoor hij ook anders reageert op mijn beenhulpen. Vandaag kon ik een fijne ontspannen proef rijden. Ik kwam mooi uit op de muziek ondanks de ‘ietwat korte’ voorbereiding met de nieuwe muziek, en er zaten geen fouten in de proef. Achteraf heeft denk ik ook de keus om de galop te vervangen voor draf niet verkeerd uitgepakt. Ik eindigde uiteindelijk als vierde, met 69,333%. Om echt ruim over de 70% te gaan had er nog net wat meer power in mijn proef gemogen. Maar zeker vergeleken met Maastricht voelde dit weer zoveel beter dat het wel hoop geeft voor de toekomst. Yvette van Geenen won de rubriek met Uzarro, net als in Maastricht. De verschillen waren echter klein, en de ‘onenigheid’ tussen de juryleden zowel qua technische als artistieke beoordeling vaak groot. De uitslag had er dus ook zomaar heel anders uit kunnen zien. Met een plaats bij de eerste drie was ik helemaal gelukkig geweest, maar ik kwam heel tevreden de ring uit en deze proef biedt perspectief. En dat was zeker op dit moment misschien nog wel net zo belangrijk.

Glasten Krapels werd tweede met Matador, Sanne Voets met Vedet eindigde als derde. Glasten heeft zich nu gekwalificeerd voor de finale in Rotterdam, maar omdat Yvette en Sanne zich beiden al gekwalificeerd hadden in Maastricht is het nog even de vraag of mijn vierde plaats van vandaag ook kwalificatie betekend. Het wachten is op een uitspraak van de KNHS hierover.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.