Categoriën

Archief

Eerste na 2 onderdelen op NK

De eerste dag van het NK tijdens Outdoor Gelderland is boven verwachting verlopen. Met Triumph won ik beide proeven in grade II, en ook nog eens met de twee hoogste dagscores.

De dag begon weer eens erg vroeg, om 04:30 ging de wekker terwijl ik er de avond ervoor toch ook niet erg vroeg in mijn bed lag. Twee paarden starten is super, maar brengt ook wel erg veel werk met zich mee wat ik echt niet allemaal alleen zou kunnen. Rond 07:15 kwamen we aan op het terrein van Outdoor Gelderland, en na snel even de stallen te hebben bekeken was het tijd om op te zadelen. Ik moest immers met Ravel al om 08:38 in de ring verschijnen.

[Not a valid template]Ravel liep een goede proef, hij stond er beter en actiever aan als in Eindhoven en behalve een enkele struikeling zaten er geen fouten in de proef. Zoals helaas inmiddels al vaker gebeurd is bleven we steken op een ‘net niet’ score van 66,67%. Als het een procent of anderhalf meer was geweest had denk ik ook niemand vreemd opgekeken maar het mocht helaas niet zo zijn.

Na mijn proef met Ravel moest Triumph snel klaar gemaakt worden, en met de trouwe hulp van mijn ouders, Miranka en vaste groom Femke ging dat allemaal prima. Met vier proeven op een dag en de lange afstanden op het wedstrijdterrein had ik mijn handen al meer dan vol. De grote vraag was hoe Trump het zou doen nadat zijn inmiddels vervloekte tussenwand ontsteking afgelopen week voor de derde keer de kop op stak. Die zat ons als dwars voor Indoor Brabant eind maart, en afgelopen zaterdag kwam de ontsteking er dan eindelijk op de bal van de hoef uit. Hopelijk zijn we er nu met het schoonhouden van de fikse snee van af.

[Not a valid template]In Moorsele liep Trump ondanks een gebrek aan voorbereiding al niet verkeerd, vandaag deden we met een vergelijkbare brakke voorbereiding daar nog een schep bovenop. Tijdens het losrijden zag het beenwerk er weer vertrouwd goed uit, maar over de mond had ik zo mijn twijfels. Eenmaal in de ring was er geen twijfel meer en kon ik er vol voor gaan. De draf was ouderwets goed en daarnaast hield Trump ook de rust in de stap. Voor de draf onderdelen stonden er alleen maar zevens en achten op de protocollen en ook voor de stap kwamen de nodige zevens voorbij. Dit alles leidde tot een hele mooie score van 72,063%. Dit bleek ruimschoots voldoende voor de eerste plaats, Petra van de Sande werd tweede met 68,254% voor mij met Ravel. Uzarro van Yvette van Geenen was duidelijk niet in goede doen, en de score was dan ook veel lager dan we van haar gewend zijn. Nadat bleek dat Uzarro verhoging had heeft Yvette zichzelf terug getrokken, hopelijk is Uzarro snel weer op de been voor de wedstrijd van volgende week tijdens het CHIO Rotterdam.

[Not a valid template]Na de eerste proef moesten we verplicht pauzeren, omdat grade II pas weer vanaf 16:00 uur aan de beurt was. Ik mocht wederom als eerste de ring in met Ravel. Deze individuele proef is technisch iets moeilijker, en daarnaast was Ravel wat afgeleid door een demonstratie met roofvogels direct achter de ring. Hierdoor kwamen bijvoorbeeld de keertwendingen niet helemaal goed uit de verf en scoorden we iets lager als ‘s ochtends: 65,555%. Erg jammer dat de progressie die we volgens mij in de ring geboekt hebben nog niet altijd tot uitdrukking komt in de scores.

Ik moest vanwege de benodigde tijd tussen twee paarden ook weer als laatste starten met Trump. Vlak daarvoor had Petra de tot dan toe overall veruit hoogste score van de tweede proef neergezet met 70,476%. Ik wist wat dat betreft dus wat me te doen stond om mijn voorsprong te behouden. Met behouden was ik al tevreden geweest omdat een dergelijke score in deze individuele proef een hele uitdaging is. Trump vond echter dat het nog wel een tandje beter kon, en wie ben ik dan om te zeggen dat het niet zo is. De draf ging weer erg lekker en voor de staponderdelen die ruim vertegenwoordigd zijn in deze proef kregen we geen onvoldoendes, behoorlijk wat zevens en zelfs een paar achten. Tijdens de proef had ik de verleiding nog weerstaan om op het meelopende scorebord te kijken, maar na de proef was ik erg blij met de cijfers die ik zag: 72,381%.

[Not a valid template]Wie dit vanochtend had voorspeld had ik compleet voor gek verklaard. Ondanks alles op de eerste observatiewedstrijd voor Kentucky twee van zulke proeven rijden met ook nog eens veruit de hoogste scores van alle grades, dat is natuurlijk helemaal super. We zijn er echter nog niet. Jammer genoeg voor mij wordt het NK dit jaar voor het eerst over drie onderdelen verreden, en is er dus nog niets beslist tot na de kür op muziek van morgenavond. De scores van de drie onderdelen worden bij elkaar opgeteld dus ik heb een goede uitgangspositie, maar het moet nog wel gebeuren. Nu maar hopen dat Trump het volhoud om morgen nog één keer zijn beste beentje voor te zetten ondanks zijn gebrek aan conditie.

Ik moet morgenavond als laatste in de grade II finale starten om 18:55, kort daarna weten we dus of we de vandaag opgebouwde voorsprong hebben kunnen behouden. Wordt vervolgd…

Klik hier voor alle uitslagen

(later foto’s en eventueel video, nu eerst maar wat broodnodige nachtrust)

Het is niet meer mogelijk om te reageren.