Categoriën

Archief

Persbericht KNHS einduitslag NK aangepaste sport

Aangepaste sporters bestrijden elkaar op scherpst van snede in dressuurring

10 juni 2010

DE STEEG (KNHS) – In drie verschillende Grades werd tijdens Outdoor Gelderland het Nederlands Kampioenschap Dressuur Aangepaste Sport verreden. In alle drie de Grades bleken de verschillen tussen de top drie gering, waardoor er een spannende strijd ontstond. Uiteindelijk prolongeerden de drie regerende kampioenen hun titel en kunnen zij zich opmaken voor de tweede selectiewedstrijd, die komend weekeinde tijdens het CHIO Rotterdam verreden wordt. In De Steeg zetten Frank Hosmar (Haarle) in Grade IV, Glasten Krapels (Halfweg) in Grade III en Gert Bolmer (Den Ham) in Grade II de eerste stap richting Wereld Ruiterspelen (WEG) in Kentucky.

Grade IV

In de openings klasse stuurde Frank Hosmar zijn Tiësto (v. Jazz) naar de overwinning. “Ik heb de luxe positie dat ik over twee paarden beschik. Tiësto is een sensibel paard, maar ik heb vanavond een zeer ontspannen proef met hem gereden. Dit paard is redelijk snel afgeleid als hij vreemde geluiden hoort, zoals gisteren toen er vrij dicht achter de jury een demonstratie met roofvogels werd gegeven en er druk op fluitjes werd geblazen. Met een schitterende ambiance als het ruiterstadion van Outdoor Gelderland heeft dit paard echter geen enkele moeite, vandaar ook dat we de jury een ontspannen Kür konden laten zien”. Hosmar eindigde op een totaal van 208.508, terwijl de als tweede eindigende Sanne Voets (Berghem) met Vedet PB tot 203.417 reikte. Ellen van den Berg (Uden) legde met Syclon beslag op het brons en verzamelde 200.535 punten.

Grade III

Glasten Krapels dwong ook in de Kür weer bewondering af op de wijze waarop hij met zijn Matador door de ring swingt. De bruine, bij het NRPS geregistreerde ruin, swingt door de baan en lijkt ieder moment opnieuw zijn beste beentje voor te zetten. Dat geeft de ritten van Krapels en Matador altijd iets spannends. In deze Kür was er echter wel sprake van enige spanning. “Aan de ene kant liep het heel fijn, maar aan de andere kant werd Matador in de Kür iets sterk, waardoor we heel veel puntjes hebben laten liggen. Ik ben echter waanzinnig blij dat ik weer kampioen ben geworden en dat deze foutje me niet de titel hebben gekost”, aldus Glasten Krapels. Het verschil tussen Krapels en de als tweede eindigende Tessa Baaijens-van de Vrie (Goes) met Kashmir was gering. Krapels scoorde in de Kür 70.17% en Baaijens reikte naar 70.08%. Krapels had in de eerste twee wedstrijden van dit kampioenschap reeds een gat geslagen, waardoor zijn voorsprong na drie onderdelen tamelijk riant bleek. Krapels eindigde op een totaal van 209.587, terwijl Baaijens tot 204.354 kwam. Het gat met de als derde eindigende Vera de Groof (Eindhoven) met Tango was gapend, want zij verzamelde 189.460.

Grade II

In Grade II was Gert Bolmer een klasse apart. “Het was voor mij niet een echt fijne rit, want op de eerste dag van dit kampioenschap reed ik twee paarden en dat betekende dat ik vier dressuurproeven moest rijden. Ik was gisteravond dan ook total loss. Dat is de reden dat ik vandaag niet zo flitsend presteerde, maar gelukkig toch goed genoeg voor de overwinning”, aldus Bolmer. Daarop haakte de voorzitter van de jury Hanneke Gerritsen in door op te merken dat het voor Frank verstandig zou zijn om zich gedurende de komende selectiewedstrijden te richten op zijn toppaard, om op die wijze zinnig met de hem ter beschikking staande energie om te gaan. Ondanks het feit dat Bolmer dan iets vermoeid presteerde, de exactheid die hem in zijn wedstrijden kenmerkt verliet hem ook in de Kür niet. Met een totaal score van 218.194 bewees hij ook in deze klasse veruit superieur te zijn aan Petra van de Sande (Nootdorp), die met Toscane het zilver won en 210.313 verzamelde. Demi Vermeulen (Zevenaar) legde met Luca beslag op het brons en eindigde op een totaal van 193.555.

Eindstand NK dressuur Aangepaste Sport:

Grade II

1) Gert Bolmer (Den Ham) – Triumph (Voltaire x Ladalco) – 218.194
2) Petra van de Sande (Nootdorp) – Toscane (v. Obelisk) – 210.313
3) Demi Vermeulen (Zevenaar) – Luca (Idzard x Condor) – 193.555

Grade III

1) Glasten Krapels (Halfweg) – Matador – 209.587
2) Tessa Baaijens-van de Vrie (Goes) – Kashmir (Samber x Mamori) – 204.354
3) Vera de Groof (Eindhoven) – Tango (v. Krack C) – 189.460

Grade IV

1) Frank Hosmar (Haarle) – Tiësto (Jazz x Darwin) – 208.508
2) Sanne Voets (Berghem) – Vedet PB (v. Florestan I) – 203.417
3) Ellen van den Berg (Uden) – Syclon (v. Remondo x) – 200.535

Foto’s door: www.melissen.net

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Het is niet meer mogelijk om te reageren.