Categoriën

Archief

Persbericht KNHS bekendmaking WK team

De KNHS heeft een persbericht uitgegeven waarin het team welke deel gaat nemen aan de World Equestrian Games (WEG) bekend wordt gemaakt:

Team Dressuur Aangepast Sporten WEG Kentucky bekend

14 juli 2010

ERMELO (KNHS) –Bondscoach dressuur aangepast sporten Jeannette Wolfs heeft haar team bekend gemaakt voor de Wereldruiterspelen in Kentucky. De vier deelnemers reizen af naar de Verenigde Staten om van 5 t/m 9 oktober te strijden om de wereldtitel.

Het team bestaat uit:

Gert Bolmer (Grade II) (Den Ham) – Triumph (v. Voltaire)
Frank Hosmar(Grade IV) (Haarle gem Hellendoorn) – Tiesto (v. Jazz)
Glasten Krapels (Grade III) (Halfweg) – Matador (v.)
Petra van de Sande (Grade II) (’s-Gravenhage) – Toscane (v. Obelisk)

Yvette van Geenen (Grade II) (reserve) (Ulft) – BMC Uzarro (v. Karandasj)
Tessa Baaijens (Grade III) (reserve) (Goes) – Riana (v. Darlington)

Begeleiding:
Bondscoach: Jeannette Wolfs (Berkel-Enschot)
Teamveterinair: Brenda Hoogelander (Oisterwijk)

Wolfs heeft deze keuze gemaakt naar aanleiding van de behaalde resultaten tijdens de verreden observatiewedstrijden tijdens de Nederlandse Kampioenschappan in De Steeg (NK), het CHIO in Rotterdam en de wedstrijd van afgelopen weekend in het Duitse Bochum.

Grades
Een team bij de aangepaste sport bestaat uit vier ruiters uit verschillende ‘grades’. Hoe lager de grade is, hoe zwaarder de handicap van de ruiter is. Hoe hoger de grade is, hoe moeilijker de te rijden proef is. Binnen een team moet verplicht minimaal één combinatie uit Grade I of Grade II zitten. Wolfs: “Daarom heb ik bij de samenstelling van mijn team gekozen voor twee ruiters uit Grade II en heb ik ook nog een reserve benoemd voor deze Grade.”

Vooral Frank Hosmar en Petra van de Sande maakten indruk in Bochum, waar tevens het Duitse Kampioenschap Dressuur Aangepast Sporten verreden werd. Zij wonnen beiden de Kür, elk in de eigen Grade. “In Bochum waren ook de Duitsers op volle kracht aanwezig. Alhoewel er geen sprake was van een teamwedstrijd, konden we aan de individuele scores zien dat Nederland zich goed aan Duitsland kon meten. In de individuele uitslagen was het steeds stuivertje wisselen voor de teamplaatsen,” aldus Wolfs.

Motivatie
Wolfs motiveert haar keuze als volgt: “De vier teamruiters zijn allen in staat om scores rond de 70% neer te zetten, wat nodig is voor een medaille. Van de Sande presteerde uitstekend tijdens de observatiemomenten en is heersend Europees kampioene in haar Grade. Gert Bolmer heeft veel progressie geboekt op weg naar Kentucky, werd Nederlands kampioen in zijn Grade en maakt met scores rond de 70% kans op een medaille. Glasten Krapels, Nederlands kampioen in Grade III, reed afgelopen weekend iets minder, maar scoorde goed tijdens de andere twee obervaties . Frank werd kampioen in De Steeg in Grade IV en weet steeds hoog te scoren.”

Over de reserveruiters laat Wolfs het volgende weten: “Yvette van Geenen heeft het de hele winter goed gedaan in de KNHS-BMC Para Equestrian Cup en heeft een geweldige topsportmentaliteit. Helaas heeft ze op de eerste twee observatiewedstrijden minder gepresteerd. In Bochum was er weer groei en zag ik weer haar ouderwetse niveau. Ook Tessa Baaijens heeft duidelijk progressie geboekt, maar begon net te laat aan haar eindspurt. Beide amazones zijn zeer goede reserves.”

Kansen
Nederland won vorig jaar op het EK in Noorwegen een bronzen medaille en is ook dit jaar kanshebber voor een medaille. Duitsland en Groot-Brittannië zijn de favorieten voor de gouden teamplak. Individueel zijn er ook medaillekansen voor Nederland. Petra van de Sande werd vorig jaar Europees kampioene in de individuele proef in Grade II en won zilver in de Kür. Frank Hosmar won brons in de kür. Ook de anderen maken met hun scores die altijd rond de 70% liggen kans op een individuele medaille. Bij de dressuur aangepast sporten zijn er naast de teammedaille, in iedere Grade twee medailles te verdienen, één voor de individuele proef en één voor de kür op muziek.

“We gaan met vertrouwen naar Kentucky en hopen met veel medailles terug te komen.”, sluit de bondscoach af.

Kijk hier voor het vraagprogramma Kentucky

Media guide KNHS:
Alle biografieën van de afvaardiging staan op www.knhs.nl/mediaguide

Het is niet meer mogelijk om te reageren.