Categoriën

Archief

Kwalificatie eisen Paralympics Londen 2012 bekend

De KNHS heeft een persbericht uitgegeven waarin de kwalificatie eisen voor Londen 2012 bekend worden gemaakt. Deze worden door NOC*NSF in samenspraak met de KNHS bepaald. De wereldruiterspelen zijn de eerste mogelijkheid om een nominatie te verdienen, maar de eisen daarvoor zijn erg hoog, met name voor grade II. Om voor mij nog onduidelijke redenen zijn de eisen voor grade II hoger dan die voor grade III en IV. De tweede mogelijkheid is het EK volgend jaar in België, maar ook daarvoor zijn de eisen niet misselijk. Daarentegen bestaat ook de mogelijkheid om nog in 2012 te kwalificeren, en die eisen lijken in verhouding minder hoog. Zoals altijd zijn de eisen die NOC*NSF stelt veel hoger dan de internationale eisen van de FEI. Voor de FEI volstaat een plek bij de eerste zeven landen op de teamranking voor vier of zelfs vijf startplaatsen in Londen. Die teamranking wordt waarschijnlijk grotendeels bepaald aan de hand van de uitslag van het teamklassement in Kentucky. Ook met het oog op de toekomst zijn de proeven die over 2,5 week verreden worden dus erg belangrijk.

WK Paardensport Kentucky eerste Olympisch en Paralympisch kwalificatiemoment

17 september 2010

Olympische spelen NOC*NSF

NOC*NSF maakt normen en limieten Londen 2012 bekend

ARNHEM (KNHS) – Sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag de normen en limieten voor de Olympische en Paralympische Spelen in Londen 2012 bekendgemaakt. De eerste atleten die aan de selectiecriteria van NOC*NSF kunnen voldoen, zijn de paardensporters. De Wereldkampioenschappen in Kentucky (USA) van 25 september tot 10 oktober, zijn voor de disciplines dressuur, springen, eventing en voor de dressuur aangepast sporten het eerste kwalificatiemoment.

De eisen voor deelname aan de Olympische of de Paralympische Spelen voor de paardensport worden in eerste instantie opgesteld door de FEI, de internationale paardensportfederatie. Aanvullend daarop heeft NOC*NSF in overleg met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie aanvullende, nationale eisen opgesteld. Uitgangspunt bij het opstellen van de Nederlandse prestatienormen is dat een sporter zich kwalificeert wanneer hij of zij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste acht in zijn discipline te eindigen. Voor de Paralympische Spelen wordt de norm top 4-6 gehanteerd.

Bij de dressuur en het springen moet in Kentucky met het team een plaats bij de beste acht behaald worden om aan de kwalificatie-eis te voldoen. Bij de aangepaste sporters moet een plaats bij de eerste vier behaald worden voor nominatie. Ook het EK in 2011 en daarnaast bij de discipline springen de Top Level Nations Cup in 2011/2012 en bij de dressuur het CHIO Aken 2011/2012 zijn kwalificatiemomenten. Bij de eventing kan Tim Lips zich al in Kentucky individueel kwalificeren door bij de beste acht te eindigen. In 2011 en 2012 volgen nog andere individuele kwalificatiemomenten voor alle eventingruiters. Voor het eventingteam zijn meerdere mogelijkheden in 2011 en 2012.

Op de website www.nocnsf.nl staat in het normen- en limietenoverzicht van Londen 2012 per discipline beschreven wat de internationale eisen zijn en wat de aanvullende eisen zijn van NOC*NSF. Verder staat er wanneer en bij welke wedstrijd een sporter aan deze eisen kan voldoen. Voor de meeste sporters geldt dat de atleten in 2011 zich kunnen nomineren. In 2012 moeten ze dan vormbehoud tonen. Ook kunnen sporters zich in 2012 nog direct kwalificeren. Vanwege de internationale sportkalender kan in enkele gevallen, zoals bij de paardensport al voor 2011 een nominatie plaatsvinden.

Kijk hier voor de normen en limieten van de paardensport

Het is niet meer mogelijk om te reageren.