Categoriën

Archief

KNHS over medailles op de WEG

Nederland heeft beste prestaties ooit neergezet op WEG

15 oktober 2010

Edward Gal - 3 gouden medailles

ERMELO (KNHS) – De Nederlandse hippische sporters die door de KNHS zijn afgevaardigd naar de Alltech FEI World Equestrian Games 2010 in de Amerikaanse stad Lexington in de staat Kentucky hebben topprestaties neergezet. De hippische sporters hebben de beste prestaties ooit op een WEG neer weten te zetten met vijf maal goud, drie maal zilver en één maal brons. Er werden in acht verschillende disciplines 27 wereldtitels vergeven. Daarbij neemt Nederland in het overall klassement van de WEG 2010 de derde plaats in. Kijken we echter even nader naar dit medailleklassement, dan valt op dat in de Para-dressuur in maar liefst elf onderdelen wereldtitels te verdelen zijn, terwijl in de overige zeven disciplines slechts in 16 onderdelen wereldtitels kunnen worden gewonnen.

Tijdens de eerste WEG in Stockholm (1990) won Nederland in totaal bij de vierspannen een zilveren medaille met het team en won IJsbrand Chardon individueel het brons Vier jaar later in Den Haag won Anky van Grunsven goud in de Kür op muziek, pakte het dressuurteam zilver en was er voor het Nederlandse vierspanteam brons, terwijl Chardon wederom individueel brons wist te winnen. In 1998 was het decor van de WEG verplaatst naar Rome. Het vierspanteam pakte goud, Anky wist individueel zilver te winnen, net als het dressuurteam en hier was er voor Ton Monhemius individueel brons. Tijdens de WEG die in 2002 in het Spaanse Jerez de la Frontera werd verreden was er voor het vierspanteam wederom goud en behaalde IJsbrand daar de individuele wereldtitel. In Aken 2006 won het Nederlandse Oranje kwartet van de springruiters met het team goud en behaalde Van Grunsven goud in de Kür. Het dressuurteam won zilver, terwijl Anky van Grunsven in de Grand Prix Special ook zilver won, net als IJsbrand Chardon. Brons was er in Aken voor het Nederlandse vierspan team.

Springen, eventing, vierspannen, endurance en reining kennen per discipline slechts twee wereldkampioenen, individueel en voor het team. Dressuur kent naast de wereldtitel voor teams ook nog de individuele wereldtitels voor de GP Special en de Kür, terwijl in de voltige naast de team medaille ook nog de individuele wereldkampioenschappen voor dames én heren op het spel staan.

Wanneer we de Para-dressuur uit deze medaillespiegel lichten, zien we dat Nederland op de eerste plaats staat. Dit dankzij de gouden teammedaille van de Nederlandse dressuurruiters en de gouden teammedaille van de vierspanrijders. Daarnaast zegevierde Edward Gal met Moorlands Totilas in zowel de Grand Prix Special als in de Kür, terwijl IJsbrand Chardon individueel zilver wist te winnen.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS, is ondanks de hoge positie van Nederland in het medailleklassement echter gematigd tevreden over het totaal. “We hadden als doel om in alle vier disciplines waarin er Olympische nominaties op het spel stonden die nominatie te realiseren. In de dressuur en in de Para-dressuur is dat overtuigend gelukt, maar in de disciplines springen en eventing moeten we vaststellen dat we hierin niet zijn geslaagd. Dat is meer dan jammer, maar we zijn ons er van bewust dat dat tijdens de EK’s in 2011 zal moeten gebeuren”, aldus Van der Heijden. Juist de evaluaties van het eerste uur in Kentucky zijn nodig om de totale begeleiding van het springen en de eventing te optimaliseren het komende jaar.

De sfeer in het Nederlandse kamp wenst Van der Heijden gedurende de gehele WEG als meer dan uitstekend te omschrijven. “Er was steeds sprake van een heel goede onderlinge verstandhouding, waarin er zeer constructief werd samengewerkt tussen alle sporters in de verschillende disciplines en de begeleiders. Dat kwam bijvoorbeeld zeer goed tot uiting toen de sabotagedaad richting het marathonrijtuig van Chardon aan het licht kwam. Daarin bleek het gehele Nederlandse team als één ‘man’ achter IJsbrand te staan, waardoor hij in ieder geval moreel gesterkt aan de marathon kon beginnen, die hij winnend wist af te sluiten. Ook de reactie van het Nederlandse dressuurteam richting Adelinde Cornelissen was hartverwarmend. Natuurlijk was er sprake van vreugde om de gouden teammedaille, maar tegelijkertijd was er sprake van groot verdriet dat een teamlid dit noodlot was overkomen. Die saamhorigheid heb ik nog niet eerder aangetroffen in een dressuurteam”, aldus Van der Heijden.

Als Maarten van der Heijden terugkijkt stelt hij: “We hebben onze toonaangevende positie in de hippische wereld wederom bevestigd. Kijkend naar de toekomst zal het beleid van de KNHS er op gericht blijven om die toonaangevende positie van Nederland in de mondiale hippische wereld nog verder te versterken”.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Medaille klassement van alle disciplines op de WEG 2010:

land G Z B totaal

01) Groot-Brittannië 9 7 3 19
02) Duitsland 5 5 4 14
03) Nederland 5 3 1 9
04) USA 3 2 3 8
05) België 1 2 1 4
06) Verenigde Arabische Em. 1 1 1 3
07) Australië 1 – 2 3
08) Zwitserland 1 – – 1
08) Spanje 1 – – 1
10) Denemarken – 3 4 7
11) Frankrijk – 2 1 3
12) Canada – 1 2 3
13) Saudi-Arabië – 1 – 1
14) Nieuw Zeeland – – 2 2
15) Oostenrijk – – 1 1
15) Finland – – 1 1
15) Italië – – 1 1

27 27 27 81

Medailleklassement van de disciplines op de WEG 2010, exclusief Para-dressage:

land G Z B Totaal

01) Nederland 4 1 – 5
02) USA 3 2 3 8
03) Groot-Brittannië 2 4 – 6
04) Duitsland 2 3 4 9
05) België 1 1 1 3
05) Verenigde Arabische Em. 1 1 1 3
07) Australië 1 – – 1
07) Spanje 1 – – 1
07) Zwitserland 1 – – 1
10) Frankrijk – 2 1 3
11) Canada – 1 2 3
12) Saudie-Arabië – 1 – 1
13) Nieuw Zeeland – – 2 2
14) Oostenrijk – – 1 1
14) Italië – – 1 1

16 16 16 48

Medaille klassement van de WEG 2010 Para-Dressage:

land G Z B Totaal

01) Groot-Brittannië 7 3 3 13
02) Duitsland 3 2 0 5
03) Nederland 1 2 1 4
04) Denemarken – 3 4 7
05) België – 1 – 1
06) Australië – – 2 2
07) Finland – – 1 1

11 11 11 33

Foto Edward Gal met 3 gouden medailles door: www.melissen.net

Het is niet meer mogelijk om te reageren.