Categoriën

Archief

Persbericht KNHS voorbeschouwing NK

Nederlands Kampioenschap dressuur geheel open strijd
6 juni 2011

NK dressuur

ERMELO (KNHS) – De Nederlandse en KNHS kampioenschappen dressuur, die komende week tijdens Outdoor Gelderland op de schitterende terreinen rond kasteel Middachten in De Steeg worden verreden, beloven in alle negen klassen een spannende, maar vooral open strijd op te leveren. Maar liefst 175 namen van ruiters en paarden prijken op de (voorlopige) startlijsten en zij allen willen zich plaatsen voor de eindstrijd in hun eigen klasse.

Op woensdagochtend 8 juni staat om 08.00 uur in het dressuurstadion de eerste wedstrijd meetellend voor het Nederlands Kampioenschap Aangepaste Sporten Grade II, III en IV op het programma. Hoogtepunt is zondagavond 12 juni de Kür van de Zware Tour, terwijl op pinkstermaandag de kampioenschappen worden afgesloten in het dressuurstadion met ‘s ochtends het KNHS kampioenschap ZZ-Zwaar en in de middag het Nederlands Kampioenschap Junioren. Vijf dagen topsport zullen resulteren in drie nieuwe KNHS kampioenen (Lichte Tour, ZZ-Licht en ZZ-Zwaar) en zes nieuwe Nederlandse kampioenen (Junioren, Young Riders, Senioren en Para dressuur in de Grades II, III en IV)

Nederlands kampioenschap Zware Tour (Senioren)

Kijkend naar de top van het klassement van het NK 2010 dan valt op dat van de top vijf van vorig jaar dit jaar slechts twee combinaties, Bart Veeze (Lochem) met Stefano (derde) en Manon van Hylckama-Vlieg (Schoorl) met Poko Loko (vierde) aan de start verschijnen. Sinds dat kampioenschap hebben zich vele combinaties zich steeds nadrukkelijker gemanifesteerd, zoals Edward Gal (Harskamp) met Sisther de Jeu, die als vierde eindigde in de wereldbeker finale in Leipzig. Ook met Interfloor Next One boekte deze ruiter aansprekende resultaten. Zijn partner Hans Peter Minderhoud (Harskamp) heeft alle kaarten in dit NK gezet op de steeds aansprekender prestaties leverende KWPN goedgekeurde hengst I.P.S. Tango. Maar ook Christa Laarakkers (Winschoten) heeft in Divoza Horseworld Ovation een paard waarmee zij steeds nadrukkelijker opschuift in de nationale en dus internationale top en datzelfde geldt voor Sander Marijnissen (Wijdewormer) met Moedwil. De lijst met kanshebbers op een podiumplek is langer. Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Phoebe, Lotje Schoots (Abcoude) met Equitop Torricelli of Reine B, Patrick van der Meer (Naaldwijk) met de zeer aansprekende Uzzo. maar ook Aat van Essen (Heerde), die in Premier en Sebastian ook twee ijzers in het vuur heeft.
Op vrijdag 10 juni om 8.30 begint in het hoofdstadion de Grand Prix, de volgende dag staat de Grand Prix Special gepland om 08.00 uur en 36 uur later, op zondag 12 juni om 20.00 uur, begint de eindstrijd, die beslist wordt in de Kür. Het NK Zware Tour wordt een geheel open kampioenschap, waarin grote verrassingen mogelijk zijn en waarvan op voorhand niet vaststaat wie op zondagavond op het podium plaats mogen nemen.

Nederlands Kampioenschap Young Riders

In dit Nederlands Kampioenschap gaan 21 combinaties van start en de kampioene van het vorig jaar, Angela Krooswijk (Prinsenbeek) heeft dit jaar haar kaarten gezet op BMC Roman Nature. Gezien de zeer goede prestaties die de combinatie dit jaar heeft gerealiseerd, onder andere in de KNHS CHIO Rotterdam Cup, waarin zij drie kwalificatiewedstrijden wist te winnen, lijkt zij op voorhand ook nu weer de grote favoriet voor de Nederlandse titel. Veel concurrentie kan en mag verwacht worden van Michelle van Lanen (Uden) met Urchin B, die alles op alles zal gaan zetten om het brons van 2010 om te zetten in goud of zilver. Daniëlle Houtvast (Puth), vorig jaar zilver bij de junioren, komt nu met Rambo aan de start bij de Young Riders en liet onlangs in het Belgische Moorsele zien dat zij zich temidden van die Young Riders steeds beter thuisvoelt. Ook Lotte Janssen (Erp) met Pongo, Teddy Wiedeler (Middenbeemster) met Topper en Melissa Tychon met Marinetti (Cadir en Keer) zullen vrijdagochtend 12.00 uur en zaterdag vanaf 12.30 uur hun uiterste best doen om zich in de strijd om de medailles te mengen, die finaal beslist wordt op zondag, als om 18.00 uur in het hoofdstadion van Outdoor Gelderland de Kür begint. Veel hippische journalisten zullen met meer dan gewone belangstelling ook de verrichtingen gaan volgen van Debora Pijpers (Abcoude), dochter van hippisch journaliste Claartje van Andel, met Now I’m Here.

Nederlands Kampioenschap Junioren

Ook in het Nederlands Kampioenschap Junioren gaan 21 combinaties van start en Anne Meulendijks (Heeze) gaat met MDH Ohio haar titel verdedigen. In 2010 veroverde zij de winst met ruime voorsprong op Daniëlle Houtvast, die nu de overstap naar de Young Riders heeft gemaakt, maar Stephanie Kooijman (Rotterdam), die met Winston als derde eindigde, heeft alle redenen om zich kansrijk te achten op een podiumplek. Daarnaast hebben beide amazones in dit kampioenschap de beschikking over twee paarden. Kooijman brengt Moorlands Westwood mee en misschien helpt Tom Tom Go Meulendijks de weg naar de hoogste treden van het podium te vinden. Dana van Lierop (Helmond) met DJ Tiësto en Antoinette te Riele (Weert), die vorig jaar zeer succesvol waren bij de pony’s, hebben daar de smaak van het winnen van medailles goed te pakken gekregen en lijken in dit kampioenschap kansen te hebben op eremetaal.
Ook in dit kampioenschap wordt het een open strijd tussen reeds gevestigde combinaties en nieuwkomers, zoals Denise Nekeman (Zwartsluis) met Ridderkerk STH, waardoor de spanning tot op het laatst bewaard kan blijven.
Op zaterdag 11 juni om 15.45 uur gaat de eerste combinatie van start in dit NK. De tweede wedstrijd staat gepland op zondag om 15.45 uur, terwijl de finale, de Kür op muziek, op maandag om 12.15 uur van start gaat.

Nederlands Kampioenschappen dressuur Aangepaste Sporten Grade II, III en IV

In de Nederlandse Kampioenschappen dressuur Aangepaste Sporten Grade II, III en IV gaan 19 combinaties van start en zullen Gert Bolmer (Den Ham) met Triumph, Grade II en Frank Hosmar (Haarle) met Tiësto (Grade IV) hun uiterste best doen de vorig jaar veroverde titel te prolongeren. Tessa Baaijens-de Vries (Goes), die vorig jaar tweede werd met Kashmir in de Grade III achter Glasten Krapels (Halfweg) komt nu aan de start met Riana, waarmee hij vorig jaar als vierde eindigde in het Nederlands Kampioenschap. In de Grade II zal het spannend zijn voor Petra van de Sande (Nootdorp) om te kijken of en hoeveel zij met Toscane is ingelopen op Gert Bolmer, die vorig jaar dit kampioenschap op zijn naam schreef met bijna acht procent voorsprong na de drie voor dit kampioenschap meetellende wedstrijden. Datzelfde geldt in de Grade IV ook voor Sanne Voets (Berghem) met Vedet PB, vorig jaar tweede, en Ellen van den Berg (Uden) met Syclon.
De eerste wedstrijd in dit Nederlands Kampioenschap wordt verreden als openingswedstrijd van Outdoor Gelderland op woensdagochtend 8 juni om 08.00 uur. Om 16.45 uur staat in het dressuurstadion de tweede kwalificatiewedstrijd op het programma, terwijl de afsluitende Kür op donderdagochtend om 09.30 uur van start gaat.

KNHS kampioenschappen

Van de drie KNHS kampioenschappen is het kampioenschap in de Lichte Tour de meest aansprekende door de vele aanstormende talenten die hier hun opwachting komen maken. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) gaat met Blom’s Vontango haar titel van 2010 verdedigen. Joyce Heuitink (Arnhem), vorig jaar nog tweede met Wup, zal de aanval vol aangaan, terwijl Hans Peter Minderhout met Johnson en Exquis Vivaldi ook twee paarden heeft om zich nadrukkelijk te manifesteren. Marlies van Baalen brengt het paard Everything is Possible aan de start en dat zou ook wel eens op kunnen gaan voor dit kampioenschap, waarin op voorhand niets – en zeker geen einduitslag – vast lijkt te staan.
Op woensdag 8 juni gaat de eerste van 32 combinaties van start, op donderdag begint de wedstrijd om 14.30 uur, terwijl de Kür wordt verreden op vrijdag vanaf 16.15 uur. Op zaterdag 11 juni begint om 08.00 uur de eerste ruiter van de 20 starters aan het KNHS Kampioenschap in de klasse ZZ-Zwaar en ook in deze klasse lijkt het moeilijk om de favorieten aan te wijzen. Datzelfde gaat ook op voor de klasse ZZ-Licht, waarin 32 combinaties van start gaan.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Het is niet meer mogelijk om te reageren.