Categoriën

Archief

Net niet…

De halve finale van de BMC Centaur Cup vandaag tijdens het CH Eindhoven is niet gegaan zoals gehoopt. Vooraf was het doel om een plek bij de eerste zes te bemachtigen, wat een startplaats in de finale tijdens het CHIO Rotterdam zou betekenen. Drie keer raden waar ik me met Ravel terugvond op de uitslag na een lastige proef maar goede kür; juist, de zevende en in dit geval meest ondankbare plaats.

Zoals gisteren al gemeld zijn we momenteel druk bezig met de verhuizing naar ons nieuwe onderkomen. Nadat de paarden gisteravond in hun nieuwe stal stonden zijn vandaag de meeste spullen verhuist en ging ‘de schoonmaakploeg’ ook nog verder. Ik begon daarom ook niet echt fit aan de wedstrijd, gelukkig zorgde Marion er zoals ze inmiddels al zo vaak gedaan heeft voor dat Ravel er piekfijn uitzag, en dat was toen hij uit de paddock kwam heel anders kan ik wel zeggen. Ravel blijft hoe braaf ook toch een hengst en dan heeft een andere stal toch meer invloed, en hij had zich dan ook goed uitgeleefd buiten.

[Not a valid template]Eenmaal onder het zadel in Eindhoven gedroeg Ravel zich zoals eigenlijk altijd weer voorbeeldig, en was hij behoorlijk goed voorwaarts. Helaas was net als vorig jaar de bodem van vooral de losrijpiste niet optimaal waardoor mijn spieren een aantal struikelingen van Ravel te verwerken kregen. Verder liep Ravel eigenlijk best lekker en hij was goed bij de les dus gingen we met een naar omstandigheden goed gevoel naar de ring. De eerste proef begon met wat commotie, hoewel ik er eigenlijk van overtuigd was dat de proef voorgelezen mocht worden, zei de jury bij het om de ring gaan dat dit toch niet het geval was. Nu heb ik die proef natuurlijk al heel vaak gereden, maar plotseling een proef uit het hoofd moeten rijden terwijl je daar niet op bent voorbereid is niet ideaal. Achteraf zou blijken dat de proef wel degelijk voorgelezen mocht worden, maar ja, daar schiet je dan natuurlijk niets meer mee op.

De eerste figuren van de proef gingen best netjes, alleen bij de eerste middendraf sprong Ravel aan in galop. In de training moest ik hem nogal oppeppen, dat was in deze proef duidelijk niet nodig, en dat kost natuurlijk punten. Het stap gedeelte ging redelijk goed, en de keertwendingen waren erg mooi. Bij de tweede middendraf liet ik me niet weer verrassen, en het laatste deel van de proef kwamen we ook goed door. Er zaten naast de eerste middendraf misschien net wat teveel kleine dingetjes in voor een echt mooie score, maar de achtste plaats na de eerste proef kwam toch wel onverwacht.

[Not a valid template]De halve finale bestaat echter uit een proef en een kür, en ik heb in de kür dan ook alles op alles gezet om toch nog een plek in de finale te bemachtigen. Helaas hadden Ravel en ik ook dit keer weer de nodige ruzie met de bodem, maar verder ging het losrijden volgens planning. Het is te makkelijk om de schuld voor een tegenvallend resultaat alleen bij de bodem neer te leggen, maar  het blijft wrang dat na een heel indoor seizoen op prima bodems de halve finale wordt gehouden op een grasbodem, waarbij de regelementen zijn aangepast om het überhaupt toe te kunnen staan. Ik hoop van harte dat men bij een eventuele volgende jaargang hier meer rekening mee houdt. De bodem is voor iedereen hetzelfde, maar de invloed hierop op het presteren vanwege de zeer verschillende handicaps absoluut niet. De kür liep vanaf het begin eigenlijk gewoon goed, al moest ik er wel flink aan werken want Ravel was niet zo actief van zichzelf als de eerste proef. Toch kon ik hem voor mijn gevoel goed aan de gang houden en gingen de onderdelen ook mooi. Naast de verplichte onderdelen gingen het wijken en schouderbinnenwaarts prima, en het galopgedeelte met de eenvoudige wissels was beter als de laatste keer dat ik Ravel startte in Maastricht eind vorig jaar, al het misschien net wat actiever gemogen. Moe maar voldaan verliet ik de ring en ik had goede hoop op een mooi resultaat. Het was dan ook een teleurstelling dat ik mijn naam bij de prijsuitreiking nog niet hoorde bij de eerste zes, en de BMC Centaur Cup er voor mij tenzij de geplaatsten met blessures te maken krijgen op zit. Bij thuiskomst bleek nog dat mijn kür score niet goed was berekend, waardoor deze hoger uitviel, maar dat was net niet genoeg om de benodigde plaats winst te boeken.

Veel tijd om te treuren is er niet, woensdag staat de eerste observatiewedstrijd van dit seizoen op het programma tijdens het NK in De Steeg. Voor het zover is moet er op allerlei gebied nog erg veel werk verzet worden. We gaan er alles aan doen om mijn huidige Nederlandse titel wederom te verlengen, maar in geen enkele grade is de concurrentie zo groot als in grade II, dus dat wordt ontzettend lastig. Naast de nationale titels zijn de behaalde scores misschien nog wel net zo belangrijk, omdat die uiteindelijk de doorslag zullen geven in de samenstelling van het EK team. Het is de bedoeling om alle observatiewedstrijden met zowel Triumph als Vorman te rijden, dus ook in dat opzicht wordt het een drukke periode.

1 reactie opNet niet…