Categoriën

Archief

Nog een jaar tot Londen…

Vandaag over precies een jaar is de openingsceremonie van de Paralympics van Londen. Het NOC*NSF heeft daar onderstaande persbericht aan gewijd:

Paralympische Spelen London: One year to go!

ARNHEM – Vandaag is het 29 augustus 2011, exact een jaar voordat in Londen de Paralympische Spelen van start gaan. Mede dankzij een sms-je van chef de mission André Cats staan ook alle Nederlandse kandidaat-Paralympiërs even bij deze dag stil.

‘Join the team en maak je mooiste dromen waar’, is de sms- boodschap van André Cats voor kandidaat-sporters en -begeleiders. “Sporters en begeleiders zijn al heel lang bezig met kwalificatie voor London 2012. Nog maar een jaar lijkt dan opeens heel dichtbij. Nu komt het er allemaal écht op aan; komend jaar moet het gebeuren.”

“Het wordt spannend”, vindt ook rolstoeltennisster Esther Vergeer, die vandaag in New York aan het US Open begint. Of zij in Londen haar vierde Paralympische Spelen gaat meemaken, is pas volgend jaar bekend. De stand op de ITF-wereldranglijst van 21 mei 2012 bepaalt welke tennissers in Londen mee mogen doen.

24 uur per dag Londen
Vergeer veroverde in Sydney, Athene en Beijing één zilveren en vijf gouden Paralympische medailles en voert op dit moment de wereldranglijst aan. Toch laat zij voor Londen niets aan het toeval over. “In sport is niks zeker, dus ik doe er alles aan om elk risico uit te sluiten. Ik ben eigenlijk 24 uur per dag met London bezig. Naast de tennistraining doe ik aan krachttraining en ben ik een training gestart waarmee ik mijn ogen stimuleer om scherper en meer diepte te zien. Ik werk met een mental coach en een voedingsdeskundige. Alles om mijn vorm vast te houden en als dat lukt, is kwalificatie geen probleem.”

Net als Vergeer zijn ook de meeste andere Nederlandse Paralympiërs tegenwoordig full time met hun sport bezig. “Dat kan bijna niet anders”, geeft André Cats aan. “De internationale concurrentie wordt steeds groter. We streven in Londen naar een plaats in de top 16 van het landenklassement en in 2016 naar een plaats in de top 10. Vandaar dat NOC*NSF en de betrokken sportbonden met professionele Paralympische topsportprogramma’s werken. Daarnaast investeren we veel in professionele begeleiding en talentscouting.”

Het is niet meer mogelijk om te reageren.