Categoriën

Archief

KNHS persbericht na de kür

Onderstaand persbericht heeft de KNHS gepubliceerd na afloop van de afsluitende kür op het EK in Moorsele:

Drie bronzen medailles maar Hosmar levert ook één in

4 september 2011

frank hosmar ek brons 2011
1 | 2

MOORSELE (B) (KNHS) – De afsluiting van het EK Dressuur Aangepast Sporten was niet zoals de Nederlandse deelnemers zich hadden voorgesteld. Er was ’s morgens grote vreugde over de bronzen medaille van debutante Demi Vermeulen (Zevenaar) met haar door Johann Hinnemann via de Stichting Vrienden DVB beschikbaar gestelde merrie Chiara. Daarna volgde er echter een grote schok toen Frank Hosmar zijn bronzen medaille van gisteren in grade IV door een rekenfout moest inleveren ten gunste van de Deense Line Thorning Jorgensen. Zij bleek 0,33 meer te hebben gehaald. Een pleister op de wonde was de bronzen medaille die Hosmar vervolgens won in de kür, terwijl Sanne Voets in grade III het EK eveneens geweldig afsloot met brons.

De eerste opsteker van de dag was de opvallend goede rit in grade II van Demi Vermeulen (Zevenaar) met Chiara. Zij reed een geweldig kampioenschap. De harmonie straalde er vanaf, in een mooie aanleuning toonde de grote merrie zeer taktmatige bewegingen en nooit een mispasje. Demi maakte zich nergens druk om en was gewoon geconcentreerd bezig met haar sport. “We waren als reserve wel naar de voorbespreking geweest en met hulp van mijn trainster Natascha Meijer bleef Chiara volop in training”, vertelt Demi Vermeulen. “Ik had geen tijd om me druk te maken toen ik ineens toch mocht rijden. Wie had dat gedacht, een week geleden, dat ik hier nu met een bronzen medaille zou zitten!” De 16-jarige scholiere kreeg ook de prijs voor de jongste deelneemster en is een voorbeeld, ook wat betreft haar mentaliteit.

Die mentaliteit had Petra van de Sande (Den Haag) goed kunnen gebruiken. Zij maakte zelf de nodige rijfouten, aan het begin al in haar programma toen ze een slangevolte met vier bogen reed in plaats van de verplichte oefening met drie bogen. Ze kwam volledig verkeerd uit en wist het niet meer recht te breien. Ze was er ziek van. “Ik zat gewoon weer in een cocon, beangstigend gewoon. Dan hoor, zie en weet ik niets meer. Ik moet er nu echt aan gaan werken. Dit gebeurt nu te vaak. Ik heb altijd alles alleen gedaan en won. Ik veranderde dus niets aan mijn methode. Never change a winning team, me and my horse, dacht ik. Maar ik ben geen winning team meer, time for a change”, zei de wereldkampioene, die gisteren nog individueel brons won.

Gisteren individueel brons, dat had ook Frank Hosmar (Haarle) gedacht. Van zijn mentaliteit werd wel heel veel gevraagd. Toen bondscoach Wolfs bezig was met het protest tegen het inleveren van zijn medaille, moest hij zich nog concentreren en opladen voor een Kür-medaille. Wolfs was bezig met het aanvechten van de immers reeds vastgestelde uitslag, terwijl Hosmar met het mes tussen de tanden zijn Kür reed. Zijn Tiësto liep actief en in een geweldige aanleuning en ook de timing van de proef was helemaal voor elkaar. Het was wachten op de laatste starter Henrik Weber Sibbesen om te weten te komen of de 74,900% voldoende zou zijn voor individueel brons. De zilveren medaillewinnaar van gisteren Sibbesen reed een gedurfde proef, maar speelde misschien te hoog spel. Hij had eigenlijk de hele proef zijn paard te kort in de hals, en dit gebrek aan harmonie speelt in de aangepaste sport extra duidelijk een rol. Uiteindelijk had Frank Hosmar dus brons. De zure smaak van het inleveren van zijn medaille van gisteren was daarmee niet weg, maar het vergoedde wel iets.

De voorzitter van de jury d’appel Jan Meermans gebruikte de term ‘fair play’ om te benadrukken dat nu eenmaal degene met het hoogste resultaat diende te winnen. Achteraf hoorde bondscoach Wolfs dat de Deense Line Thorning Jorgensen en haar coach al voor de uitreiking van de individuele medailles gisteren hadden gezegd dat de uitslag niet klopte. Er werd toen alleen niets mee gedaan. Wolfs was duidelijk: “Het reglement dat protesten tot uiterlijk binnen een half uur na de wedstrijd dienen te worden ingediend, moet te allen tijde gevolgd. Of het reglement moet aangepast. Het zo laat komen met dit gegeven heeft nu onze hele voorbereiding van de middag in de war gegooid. Ik ben niet meer bij mijn ruiters geweest. Dat is ook geen fair play en niet in belang van de sport. Ik begrijp Meermans, die fouten van de Belgische organisatie wil goed maken, goed. Maar het is jammer dat wij er een nare bijsmaak aan over houden.”

Ondertussen werkte Tessa Baaijens – van de Vrie (Goes) zich op naar de beste proef van haar kampioenschap. “Niet gek als ik er dagelijks vier % bijrijd he”, zei ze lachend. Haar resultaat na een kampioenschap waarbij ze haar keurmerrie Riana gecontroleerd en geconcentreerd rondreed. Haar score was uiteindelijk goed voor de vierde plaats. Sanne Voets (Berghem) reed ook de beste proef van haar kampioenschap. Op de laatste dag wist de leerlinge van Emmelie Scholtens zelfs brons te scoren na een proef met foutjes in de niet-verplichte onderdelen zoals de galopwissels, maar met een mooi beeld. Haar grootste concurrenten maakten ernstiger fouten, zoals het vergeten van een oefening, wat altijd ook een lager cijfer in het artistieke gedeelte tot gevolg heeft. Sanne huilde van geluk: “Ik reed tamelijk vroeg en toen was het afwachten wat het ging worden. Het was zo spannend en ik ben zo blij!”

Met een gezamenlijke dronk voor iedereen in de rijbaan werd het EK dat stroef op gang kwam en wemelde van de organisatorische fouten toch nog in een vriendelijke sfeer afgesloten. De dressuurruiters in het aangepast sporten wacht nu een evaluatie en een internationale wedstrijd in Breda van 6-9 oktober. “En daar moeten we dan de sterke concurrentie opnieuw het hoofd bieden”, besloot Wolfs, “niemand zit stil, iedereen wordt beter, we moeten doorwerken en er staan voor Londen!”

Uitslag Kür EK para-Equestrian dressage 2011 Moorsele (B), 4 september:

KÜR op muziek grade II (buitenbaan):
1. GOUD Natasha Baker GBR – 76,25
2. ZILVER Britta Napel GER – 72,429
3. BRONS Demi Vermeulen (Zevenaar) – Chiara – 73,45
7. Petra van de Sande (Den Haag) – Valencia – 69,55&
KüR op muziek grade IV (buitenbaan):
1 GOUD Sophie Wells GBR 77,75
2 ZILVER Line Thorning Jorgensen DEN 75,750
3 BRONS Frank Hosmar – Tiësto – 74,900
KÜR grade III (binnenbaan):
1.GOUD Deborah Criddle GBR – 77,250%
2 ZILVER Hannelore Brenner GER 76,200%
3 BRONS Sanne Voets (Berghem) – Vedet 72,100%
4 Tessa Baaijens – van de Vrie (Goes) – Riana 72,050%

Herziene uitslag Individuele proef grade III 3 september:
Individuele proef grade IV (buitenbaan):
1 GOUD Sophie Wells GBR 74,097
2 ZILVER Henrik Sibbesen DEN 71,839
3 BRONS Line Thorning Jorgensen DEN 71,065
4. Frank Hosmar – Tiësto – 71,032

Zie ook de website van de organisatie http://www.quadrille.bz

Tekst: Claartje van Andel
foto’s: Dirk Caremans

Het is niet meer mogelijk om te reageren.