Categoriën

Archief

KNHS persbericht individuele proef

Brons voor Van de Sande en Hosmar

3 september 2011

petra vd sande brons 2011
1 | 2

MOORSELE (B) (KNHS) – Zowel Petra van de Sande (Den Haag) als Frank Hosmar (Haarle) konden zich op de Europese Kampioenschappen Dressuur Aangepast Sporten in Moorsele individueel een bronzen Europese plak laten omhangen. Helaas was het teamresultaat na de landenproef van gisteren opgeteld bij de individuele proef van vandaag niet genoeg voor een medaille. Nederland viel dus net als tijdens de WEG in Kentucky vorig jaar naast het podium op de ondankbare vierde plaats.

Van de Sande reed net als gisteren een geweldige proef. Het beeld was erg mooi en harmonieus.
Het Nederlandse jurylid Hanneke Gerritsen jureerde al twee dagen zowel grade II als grade IV en had genoten. “De dressuur aangepast sporten is echt een sport aan het worden!”, zei ze met overtuiging. “Er wordt geknokt om iedere punt. En wie een fout maakt, duikelt meteen een paar plaatsen naar beneden, zoals het hoort. Verder is het paardenmateriaal opvallend goed. Geweldig om te zien! Van de Sande reed erg mooi, ik heb ervan genoten.”
Bondscoach Jeannette Wolfs weet eigenlijk de kleur van de medaille van Van de Sande aan het gebrek aan eenduidigheid bij de juryleden. Het Britse jurylid Porterfield viel met 66,67% en een vijfde plaats een beetje uit de toon. Zij scheelde maar liefst 10% met haar collega uit België Leyman die de proef met de eerste plaats beloonde met 76,67%.

Opvallend goed reed ook Demi Vermeulen (Zevenaar) met Chiara. Eén van de juryleden had haar zelfs eerste staan.Het prachtige beeld dat de 16-jarige scholiere toonde met de merrie Chiara was indrukwekkend. Bondscoach Jeannette Wolfs complimenteerde: “Demi Vermeulen is als reserve in de ploeg gekomen omdat Gert Bolmer door ziekte uitviel. Nu rijdt ze de allerbeste proeven hier van het hele jaar. Het zegt iets over haar stressbestendigheid. Ze heeft zich geweldig gepresenteerd hier!”

Frank Hosmar had een veel betere dag dan gisteren en reed een fijne proef. Hij had de pech dat zijn paard Tiësto even wegschoot van een motor toen hij net afwendde, anders had zijn resultaat misschien zelfs nog iets hoger kunnen zijn. Jurylid Hanneke Gerritsen zei: “Ja, ook voor ons juryleden was het een spannende strijd in deze klasse! Hosmar kan nog hoger scoren als hij bij zijn paard op sommige momenten iets meer lengte in de hals bewaart.” Maar na de vijfde plaats van gisteren was nu het brons binnen, een mooie beloning.

Ook Tessa Baaijens – van de Vrie herstelde zich van een iets minder optreden gisteren. Voor haar klassering van een zevende plaats maakte het niet uit. Sanne Voets wist haar eerdere hoge niveau opnieuw niet te halen en miste iets aan overtuiging. Ze werd vijfde. Misschien dat die er morgen bij de Kür weer is, op de slotdag van dit EK para-Equestrian dressage waar het nog gaat om de individuele Kür-medailles.

Morgen in de Kür gaat grade II in de buitenbaan beginnen.
De starttijden voor de Nederlandse deelnemers zijn als volgt:
10.54 uur – Van de Sande
11.26 uur – Vermeulen
grade III (binnenbaan)
14.48 uur – Baaijen – Van de Vrie
15.20 uur – Voets
grade IV (buitenbaan)
15.25 uur – Hosmar

Uitslag individuele proef EK para-Equestrian dressage 2011 Moorsele (B), 3 september:

Individuele proef grade II (buitenbaan):
1. GOUD Natasha Baker GBR – 73,168
2. ZILVER Britta Napel GER – 72,429
3. BRONS Petra van de Sande (Den Haag) – Valencia – 72,233
4. Demi Vermeulen (Zevenaar) – Chiara – 70,857
Individuele proef grade IV (buitenbaan):
1 Sophie Wells GBR 74,097
2 Henrik Sibbesen DEN 71,839
3 BRONS Frank Hosmar – Tiësto – 71,032

Landenproef grade III (binnenbaan):
Grade 3
1 Hannelore Brenner GER 74,1
2. Deborah Criddle GBR – 73,233
2 José Letartre FRA 70.7
5 e.a. Sanne Voets (Berghem) – Vedet 68.967
en Bert Vermeir BEL 68,967
7 Tessa Baaijens – van de Vrie (Goes) – Riana 68,267

Landenuitslag
1. GOUD Groot Brittannië 444,361
2. ZILVER Denemarken 430,359
3. BRONS Duitsland 429,73
4. Nederland 424, 361
5. Italië 419,504
6. Frankrijk 414,407
7. Ierland 411,734
8. België 407,35
(In het totaal namen 15 teams deel)

Zie ook de website van de organisatie http://www.quadrille.bz

Tekst: Claartje van Andel

foto’s: Brenda Hoogelander

Het is niet meer mogelijk om te reageren.