Categoriën

Archief

Nederland is vijfde startplaats voor Paralympics Londen kwijt

Bijna een half jaar geleden schreef ik al eens over de in mijn ogen vreemde manier waarop de FEI team ranking voor de aangepaste dressuur wordt bepaald. Helaas lijkt dit Nederland nu ook daadwerkelijk de felbegeerde vijfde startplaats tijdens de Paralympics van Londen volgend jaar te kosten. Tijdens een wedstrijd in Portugal dit weekend heeft het Canadese team een score behaald van 427,589, waar Nederland tot nu toe vierde op de ranking stond met 424,361. Die vierde plaats levert net als voor de beste drie teams van de wereldruiterspelen in Kentucky vijf startplaatsen op. Nederland staat nu vijfde op de ranking, en dat betekend slechts vier startplaatsen.

Dat een land als Canada nu op basis van één kleine wedstrijd als een komeet omhoog schiet op de ranking van de zestiende naar de vierde plaats toont wat mij betreft aan dat het huidige systeem niet goed werkt. Tot dit weekend was de hoogste score van Canada 403,972 na drie pogingen, aan de wedstrijd in Portugal namen slechts vier teams deel. Voor Nederland tellen tot nu toe vier scores, telkens veel hoger dan Canada tot dit weekend. De hoogste score werd ook nog eens behaald tijdens het EK, waar zestien teams deelnamen. Helaas is dit alles niet genoeg om de Canadezen voor te blijven.

Een systeem zoals in de reguliere dressuur waarbij plaatsen alleen kunnen worden verdiend op internationale kampioenschappen is lastig omdat er behalve het WK tot nu toe geen internationale kampioenschappen buiten Europa zijn gehouden. Maar een simpele regel, zoals dat het gemiddelde van de beste twee of drie wedstrijden de ranking bepaald zou er in ieder geval al voor zorgen dat het effect van eenmalige uitschieters op een kleine wedstrijd een stuk kleiner wordt. Voor Londen is het natuurlijk jammer genoeg te laat, het is wat mij betreft te hopen dat het huidige ranking systeem daarmee wel voor het laatst is gebruikt.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.