Categoriën

Archief

Persbericht KNHS BMC Centaur Cup Jumping Amsterdam

Sanne Voets wint met Vedet PB KNHS-BMC Centaur Cup in Amsterdam

20 januari 2012

Sanne Voets - Centaur Cup

AMSTERDAM (KNHS) – Met een schitterende Kür stuurde Sanne Voets (Berghem) haar Vedet PB naar de zege in de KNHS BMC Centaur Cup wedstrijd, die op vrijdagmiddag tijdens Jumping Amsterdam werd verreden. Frank Hosmar (Haarle) diende met Tiësto genoegen te nemen met de tweede plaats, voor Gert Bolmer (Den Ham) met Triumph.

In totaal verschenen acht combinaties in de ring voor deelname aan deze wedstrijd. Deze etappe van de Centaur Cup in Amsterdam is een kwalificatiewedstrijd. Deze kwalificatiewedstrijd is voorgegaan door twee selectiewedstrijden in Zuidwolde en Drachten. De eerst geplaatste combinatie in elke (samengevoegde) grade over twee selectiewedstrijden gaat door naar de betreffende kwalificatiewedstrijd. Vervolgens wordt er gewerkt met een puntensysteem: de punten voor beide selectiewedstrijden worden bij elkaar opgeteld en de combinatie met de hoogste punten over alle grades plaatst zich tevens voor de kwalificatiewedstrijd. De combinatie met de daarop volgende hoogste punten plaatst zich als vijfde, zesde en zevende. De achtste combinatie voor de kwalificatiewedstrijd is toegevoegd door een wild card, op voordracht van de bondscoach en de afdeling topsport van de KNHS. Deze wild card werd vandaag gegeven aan Frank Hosmar.
De deelnemers reden in de kwalificatiewedstrijd de FEI kür op muziek en begonnen met een schone lei. Alle grades worden in handicap met elkaar gejureerd. Degene met de hoogste punten in Amsterdam is de winnaar van de kwalificatiewedstrijd. De beste 5 deelnemers tijdens de kwalificatiewedstrijd van Jumping Amsterdam plaatsen zich voor de finale, die in De Steeg ( van 30 mei t/m 3 juni) verreden gaat worden.

Sanne Voets reed een zeer goede proef met Vedet PB en maakte daarin amper foutjes, wat werd beloond met een score van 74.083%. De amazone wist vorig jaar alle wedstrijden in de Centaur Cup waaraan zij deelnam op overtuigende wijze te winnen. Ook de eerste wedstrijd van dit seizoen, op 10 december in Zuidwolde, schreef zij op haar naam. In 201 ging zij naar huis met de titel in het Nederlands Kampioenschap, na alle drie onderdelen te hebben gewonnen. Sanne was tevreden over haar optreden. “Ja, er ging in de serie wissels om de drie iets mis, maar dat was niet heel erg omdat dit niet tot de verplichte onderdelen van de Kür behoort. Aan het einde van de lijn kwamen we toch goed uit op de muziek en konden we de gehele proef verder foutloos vervolgen. Met deze prestatie ga ik mij rustig verder voorbereiden op de finale”.

De tweede plaats ging vandaag naar Frank Hosmar met Tiësto. Frank reed een prima proef, maar moest toch in Sanne Voets zijn meerdere erkennen. Met een score van 73.250% eindigde hij op minder dan een procent achterstand. Frank, die een eigen stal runt, heeft zijn Kür, op muziek van Robbie Williams, The Jackon Five en Ace of Base, zelf geschreven. Tijdens de wereldkampioenschappen 2010 in Kentucky werd Frank tweede in de individuele proef en derde in de Kür. Vorig jaar won hij wederom brons in de Kür tijdens het EK in Moorsele.
De derde plaats was voor Gert Bolmer met Triumpf, die een gedegen proef liet zien, maar met een score van 71.167% ruim twee procent moest toegeven op Hosmar. De wedstrijd op 5 januari in Drachten werd nog door deze combinatie gewonnen. Gert is vijfvoudig Nederlands Kampioen en heeft inmiddels reeds een tiental medailles gewonnen op EK’s en WK’s, waaronder zilver tijdens het WK in Kentucky 2010.

Naast Sanne Voets, Frank Hosmar en Gert Bolmer plaatsten ook Rixt van der Horst (Grou) met Vico Wald (v. Houston) en Yvette van Geenen (Ulft) met BMC Verace Alegro (v. Ferro) zich voor deze finale.

Jurylid Monica Drohm was enthousiast over de getoonde prestaties. “Sanne Voets reed een sterke proef. Haar paard Vedet PB bleef steeds heel mooi in de aanleuning. Daarbij wist ze Vedet steeds mooi op lengte te houden. Haar Kür kenmerkte zich door een mooie opbouw en het was een heel harmonieus beeld dat gedurende de gehele proef bewaard bleef. Misschien zou in de galop iets meer sprong getoond mogen worden. Frank Hosmar had af en toe even last van spanning, waardoor zijn paard Tiësto bij vlagen iets kort in de hals werd”, aldus Drohm, die van mening was dat de als derde eindigende Gert Bolmer weliswaar een mooie harmonieuze Kür reed, maar dat deze met iets meer flair gereden had mogen worden.

Voorafgaande aan de huldiging van de drie prijswinnaars kreeg hippisch journaliste Dorli Welp als eerste de DVB Foundation Award overhandigd als waardering voor haar niet aflatende inspanningen om de aangepaste sporters onder de aandacht van de media te brengen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl

Uitslag KNHS BMC Centaur Cup:

1) Sanne Voets (Berghem) – Vedet PB (Florestan I x Cocktail) – 74.083%
2) Frank Hosmar (Haarle) – Tiësto (Jazz x Darwin) – 73.250%
3) Gert Bolmer (Den Ham) – Triumph (Voltaire x Ladalco) – 71.167%
4) Rixt van der Horst (Grou) – Vico Wald (v. Houston) – 67.833%
5) Yvette van Geenen (Ulft) – BMC Versace Alegro (v. Ferro) – 67.7505

Het is niet meer mogelijk om te reageren.