Categoriën

Archief

Goud voor Sanne, zilver voor Frank

Sanne heeft vandaag de gouden medaille veroverd in de kür in grade III. Ze bleef de Duitse Hannelore Brenner en de Fransman José Letartre voor. Frank eiste net als in de individuele proef de zilveren medaille voor zich op, ook dit keer was de Engelse Sophie Wells de sterkste. In grade II eindigde Demi Vermeulen wederom net buiten de medailles, in grade Ib werd Nicole den Dulk vijfde. Ook vanaf deze plaats wil ik Sanne en Frank van harte feliciteren met de behaalde medailles. Terugkijkend heeft dit EK voor Nederland wisselende resultaten opgeleverd. Voor het eerst sinds 2010 werd er weer een gouden medaille behaald, aan de andere kant behaalde het landenteam het slechtste resultaat sinds 2008. Beiden komen gezien de deelname op dit EK en internationale resultaten tot dusverre dit seizoen denk ik niet geheel als een verrassing. Onderstaand de KNHS persberichten op een rij.

Goud voor Sanne Voets in Grade III

Dressuur

HERNING (KNHS) – Op het EK voor para-dressageruiters pakten Sanne Voets (Berghem) en Vedet Pb de gouden medaille in de Freestyle Grade III, dankzij een perfecte rit. De proef die deze combinatie neer wist te zetten was niet alleen weergaloos mooi, maar ook exact op de muziek en nergens was ook maar de kleinste hapering te bespeuren. “Ik mag dan hebben gewonnen en Europees Kampioen zijn geworden in Grade III, maar eigenlijk komt alle eer mijn paard Vedet toe. Hij is de eigenlijke kampioen! Ik denk dat geen enkel paard de afgelopen tijd zo goed heeft gepresteerd als Vedet”, aldus een geëmotioneerde Voets, voor wie de seconden dat zij op de uitslag van haar rit moest wachten uren leken te duren.

Sanne Voets heeft deze Freestyle Kür geheel zelf vorm gegeven en overal wist ze exact op de muziek haar onderdelen te plaatsen. De galopwissels in galop werden schitterend uitgevoerd, net als de eenvoudige galopwissels. De stap was loepzuiver en ruim. De drafonderdelen werden met een schitterende oprichting bergop uitgevoerd en ook in de galop wist de combinatie te overtuigen. Nergens een foutje, steeds de perfecte harmonie en balans tussen wat de combinatie liet zien in de ring en de muziek.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS

Bekijk hier een filmpje met Sanne

Kijk hier voor de uitslag

Uitslag EK para-dressage Kür Grade III:

  • goud – Sanne Voets (Berghem) – Vedet Pb (Florestan I x Cocktail) – 76.500%
  • zilver – Hannelore Brenner (Dui) – Women of the World (Walt Disney x Pik Bube) – 75.700%
  • brons – José Letartre (Fra0 – Warina (v. Weltruhm) – 72.850%

Foto’s: www.melissen.net

Zilver voor Frank Hosmar in Grade IV

Dressuur

HERNING (KNHS) – Op het EK voor para-dressuurruiters hebben in Grade IV Frank Hosmar (Haarle) en Alphaville een topprestatie geleverd door  als tweede te eindigen. Samen reden ze een weergaloze Kür, die terecht hoog door de jury werd beoordeeld. “Er was nergens last van welke spanning dan ook en ik kon er gedurende de hele proef steeds beter aan rijden. Dat geeft een heel goed gevoel”, aldus Hosmar direct na de proef. Tegen de Britse Sophie Wells met Valerius (v. Flemmingh) is geen kruid gewassen en zij won dan ook goud, terwijl het brons was weggelegd voor de Deense Line Thorning Jörgensen met Di Caprio.

Even zag het er naar uit dat de combinatie zichzelf op achterstand zette doordat de muziek die de rit begeleidde op het moment begon dat Frank het teken gaf. “Vaak duurt dat een paar seconden, maar nu begon de muziek direct en dat verraste me even. Daardoor kon ik niet op X halthouden maar moest ik iets eerder halthouden en groeten. Dan loop je het risico dat je achter de muziek aan gaat rijden, maar gelukkig had ik vrij snel weer de aansluiting bij de muziek gevonden, waardoor ik er voluit tegenaan kon gaan. Voor mijn gevoel groeiden we in de proef en moet het tweede drafgedeelte er nog mooier uit hebben gezien dan het eerste gedeelte. In dat tweede gedeelte liep Alphaville misschien net iets meer bergop. Waar ik ook heel blij mee ben is dat we de galopwissels ook weer op een wijze hebben laten zien zoals ze bedoeld zijn. Met rust en expressie en exact op de muziek”, aldus Hosmar.

Ook bondscoach Joyce Heuitink was zeer te spreken over de rit van Hosmar. “Frank heeft gedurfd gereden en bleef gedurende de gehele rit niet alleen foutloos, ook was nergens iets van een aarzeling te bespeuren. Gewoon een topproef. De moeilijkheidsgraad van de Kür mag iets omhoog, maar aan de andere kant kun je ook zeggen dat als je in staat bent foutloos door de Kür te komen met zoveel expressie, dat dan de huidige moeilijkheidsgraad exact je goede is. Maar ook hierin moet progressie geboekt kunnen worden”, aldus Heuitink, die vond dat Alphaville in alle drie de bewegingsvormen excelleerde. “Het eerste gedeelte van de rit van Frank was goed, het tweede gedeelte was fantastisch”, vatte Heuitink de rit samen.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS

Bekijk hier een filmpje met Frank

en een filmpje met Joyce Heuitink

Kijk hier voor de uitslag

Uitslag EK para-dressage Kür Grade IV:

  • goud – Sophie Wells (Eng) – Valerius (Flemmingh x Lacros) – 80.250%
  • zilver – Frank Hosmar (Haarle) – Alphaville (Sandreo x Iglesias) – 76.900%
  • brons – Line Ghorning Jörgensen (Den) – Di Caprio (De Niro x Napoleon) – 72.950%

Foto’s: www.melissen.net

Demi Vermeulen net naast podium

Dressuur

HERNING (KNHS) – Op de Europese Kampioenschappen in het Deense Herning voor para-dressuurruiters in Grade II zijn Demi Vermeulen (Zevenaar) en Vaness als vierde geëindigd. In de Freestyle reed Demi een mooie wedstrijd, die door vier van de vijf juryleden beloond werd met het brons. Eén jurylid, de Britse Sarah Leitch, waardeerde de proef van Demi als enige lager dan de rit van de Duitse Britta Näpel. Haar verschil was ruim 10% tussen beide combinaties, in het voordeel van Näpel die daardoor het brons veroverde en Vermeulen van het podium stootte.

Demi Vermeulen baalde. “Ik heb de wedstrijd van gisteren achter me gelaten, door er niet meer aan te denken. Daardoor heb ik goed geslapen en me rustig voorbereid op de rit van vandaag. Ik denk dat ik sterk heb gereden en dat Vaness in de aanleuning mooier was dan gisteren”, aldus Vermeulen. Die inschatting van de amazone was een juiste, waardoor zij gedurende de gehele proef een uiterst vriendelijk beeld wist te realiseren. Daarnaast toonde Vaness zich van haar meest actieve zijde, waardoor de impuls in de draf zeer aansprak. Misschien dat Vaness in de verruimingen een fractie meer bergop had mogen lopen. De overwinning in deze Grade ging naar de Britse Natasha Baker met Cabral, die Angelika Trabert uit Duitsland met Ariva Avanti naar het zilver verwees.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS

Bekijk hier de uitslag

Bekijk hier een filmpje met Demi

Uitslag EK para-dressage Kür Grade II:

  • 1) Natasha Baker (Eng) – Cabral (v. Bujak) – 77.650%
  • 2) Angelik Dr. Trabert (Dui) – Ariva Avanti (Alabaster x Florestan I) – 74.200%
  • 3) Britta Näpal (Dui) – Aquilina (Aquilino x Woerth) – 73.250%
  • 4) Demi Vermeulen (Zevenaar) – Vaness (Onze Fons x Caritas) – 72.650%

Foto: www.melissen.net

Het is niet meer mogelijk om te reageren.