Categoriën

Archief

KNHS rondje instructie aangepast sporten

De KNHS heeft onderstaand persbericht uitgegeven over het geslaagde ‘Rondje Instructie’ aangepast sporten, die afgelopen vrijdag voor het eerst werd gehouden:

Inspirerende en indrukwekkende avond over aangepast sporten

KNHS

Ermelo (KNHS) – Het eerste ‘Rondje Instructie’ bij de KNHS, mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation, dat exclusief was gewijd aan aangepast sporten op vrijdagavond 8 november werd een inspirerend geheel. Voor een volle tribune werd meer dan inzichtelijk gemaakt hoe para-sporters hun geliefde sport kunnen uitoefenen.

Dat begint natuurlijk met regels. Voor ruiters met een beperking maakt classificatie het mogelijk dat ruiters een gradatie toegekend krijgen en zo op gelijke wijze met en tegen elkaar kunnen sporten. Door de classificatiekeuring wordt het ook mogelijk dat sporters dispensaties krijgen in de reguliere sport, vertelde classifier Fredy Versluys.

Het meest bijzondere van de avond was de demonstratie van ‘Team Haazen-Den Dulk’
Amazone Nicole den Dulk heeft een hoge dwarslaesie. Met haar rolstoel kwam ze in de bak. Als een veertje tilde Chris Haazen haar op uit haar rolstoel en zette haar op het paard Fifty Fifty, dat vastgehouden werd door Jeannette Haazen. Met verschillende riempjes moesten zitvlak, knieën en voeten bevestigd worden aan het zadel voordat het rijden kon beginnen. Den Dulk gebruikt stemhulpen om haar paard te activeren. Het vriendelijke en ontspannen beeld, de stille aanleuning, het was allemaal even indrukwekkend om te zien. Hoe is het mogelijk met een amazone die haar benen op geen enkele manier kan gebruiken!

Bij alle demonstraties werd vervolgens duidelijk dat het gaan van het paard precies hetzelfde dient te zijn als in de reguliere sport. Bondscoach Joyce Heuitink, aan het werk met Rabo-talent Amey Wagenaar, noemde de criteria moeiteloos op: een goede kwaliteit van zuivere en taktmatige gangen, gehoorzaamheid, aanleuning en natuurlijk ook recht gerichtheid.
Coby van Baalen benadrukte naast alle rij technische criteria ook hoe belangrijk het is dat sporters een reclame zijn voor hun sport die ze zelf in de etalage zetten. Frank Hosmar en zijn echtgenote Annelies doen in hun omgeving veel goed werk voor de bekendheid van de aangepaste sport.

Regulier en aangepast gaan heel goed samen, zoals de B-kaderleden regulier en aangepast Marlies van Baalen en Glasten Krapels lieten zien in een pas-de-deux.
Wereldkampioen Koos de Ronde liet vervolgens onder meer zien dat het aangespannen paard van para-menner Aad van Marwijk een broek heeft, zodat het paard de koets remt. “Dit wordt volgend jaar zelfs verplicht”, zei hij. Aad van Marwijk reed dressuur en sprong voordat een knie onbruikbaar werd. “Nu kan hij dat niet meer, maar volgens mij vergeet hij zelfs zijn handicap met het fanatiek rijden van marathon-hindernissen!”, zei De Ronde.

Europees kampioene Sanne Voets sloot de avond af met haar zelfgemaakte Kür waar ze op het EK goud mee veroverde. Erg mooi om te zien dat het paard zoveel ruiters met een beperking laat genieten en hun beperkingen laat vergeten!

Wie meer wil weten en ook een classificatie of dispensatie wil, kan zich aanmelden bij ‘Onbeperkt Sportief’ of bij de KNHS.

Het rondje instructie aangepast sporten werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.