Categoriën

Archief

Persbericht KNHS over WEG Kentucky

De KNHS heeft bekend gemaakt dat de financiering voor deelname aan de wereldruiterspelen zo goed als rond is. Rest nu nog de schone taak om één van de vier felbegeerde teamplaatsen te bemachtigen…

KNHS zegt ”ja” tegen Kentucky

27 mei 2010

kentucky supporters
ERMELO (KNHS) – Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft een definitief “ja” gegeven om naar de Wereldruiterspelen in Kentucky af te reizen. Om de Oranje ruiters en menners uit te zenden naar de wereldkampioenschappen, die 25 september van start gaan, is een miljoen euro nodig. In maart kwam de KNHS nog een ton tekort. Dit bedrag is door het enthousiasme en de steun van het bedrijfsleven nu bijna rond.

Nederland gaat met 34 paarden en 22 ruiters aan het evenement in de Verenigde Staten deelnemen. Met coaches, grooms en begeleiders komt de totale equipe op een kleine zestig man.“We zijn trots dat deze financiële klus geklaard is en we met alle disciplines die zich gekwalificeerd hebben, kunnen gaan”, laat technisch directeur Maarten van der Heijden weten. “Als KNHS nemen we een deel van de begroting voor onze eigen rekening. Daarnaast hebben we ondersteuning van het NOC*NSF wanneer het gaat om de disciplines springen, dressuur, eventing en vierspan mennen. Het overige aanzienlijke deel komt uit het bedrijfsleven.” Het leeuwendeel komt van hoofdsponsor Rabobank. Daarnaast steunen een aantal andere sponsors de KNHS richting Kentucky. “Opvallend is dat het bedrijfsleven in hoge mate gelooft in de paardensport en bereid is te investeren. De bedrijven zijn enthousiast. Het gat is nu bijna gedicht”, aldus manager commerciële zaken Annemarie van der Toorn.

Nederland is in Kentucky in zeven van de acht disciplines vertegenwoordigd. Met een team is dat bij springen, dressuur, mennen, reining en dressuur aangepast sporten. Bij de onderdelen endurance en eventing start één ruiter voor Oranje.

Upgrades
De KNHS biedt iedere deelnemer een basispakket. Van der Heijden: “Als mensen een upgrade en meer luxe willen, dragen ze zelf een stukje bij”. In een vliegtuig gaan per container drie paarden. Willen ruiters dat hun paard breder reist en er maar twee paarden in een container gaan, dan kan dit. De meerprijs moet dan door de ruiter of eigenaar zelf betaald worden. De ruiters vliegen standaard economy class. Wil een ruiter business class vliegen, dan betaalt hij de meerprijs zelf. Bij de menners betaalt de KNHS het transport van de rijtuigen per boot. Als de menners hun rijtuigen sneller in Kentucky willen hebben, kunnen ze kiezen voor een upgrade per vliegtuig. Het verschil in kosten moet de menner zelf bijdragen.

Niet alle landen slaagden erin om het benodigde budget bij elkaar te krijgen. In Hongarije, een topland op het gebied van mennen, gaan bijvoorbeeld de vierspanrijders niet, omdat er niet voldoende middelen zijn om de vijf paarden per menner en twee koetsen te vervoeren over de plas. Bij een aantal andere landen draaien de sporters zelf voor de helft of zelfs alle kosten op.

Oranje kanshebber voor goud
Nederland is zowel bij de dressuur als bij mennen kanshebber voor goud. Ook bij het springen is Nederland titelverdediger van het goud en bij de aangepaste sport kwam Nederland vorig jaar met vijf medailles in alle kleuren naar huis. In de discipline reining was er vorig jaar individueel brons en werd het team vierde.

“Het is een grote logistieke en financiële uitdaging om alle ruiters, menners en paarden over de plas te krijgen. Logistiek loopt alles volgens planning. De hotels zijn geboekt, de stallen zien er mooi uit en we zijn bezig met de laatste voorbereidingen. Nu de financiering bijna rond is, zijn alle basisvoorwaarden geschapen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Oranje ruiters gaan scoren en met veel medailles terugkomen!”, aldus Van der Heijden.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.