Categoriën

Archief

Demonstratie met Ravel in Vlagtwedde

Vandaag stond een demonstratie met Ravel tijdens de Vlagtwedder landbouwbeurs op het programma. Vereniging Het Groninger paard laat op alle dagen van de beurs Groningers op verschillende manieren zien, zowel onder het zadel als aangespannen.

[Not a valid template]Het was eigenlijk de bedoeling dat ik Ravel zou rijden en de Israëliër Yonatan Dresler op zijn Groninger Tazzmania. Yonatan en zijn teamgenoot Amit Hasdai trainen momenteel weer bij Miranka als voorbereiding op Kentucky en starten net als ik komende week in het Duitse Bochum. Tazzmania kon vanwege een blessure echter niet mee waardoor we besloten om Ravel vandaag dan maar te ‘delen’. Yonatan reed als eerste een clinic met het commentaar van Miranka, een paar uur later reed ik een kür op muziek.

Dat was in meerdere opzichten niet zo eenvoudig als het klinkt. In de eerste plaats ligt Vlagtwedde ruim 260 kilometer bij Sint Oedenrode vandaan, dus de dag begon met een rit van meer dan 3,5 uur. Eenmaal op het terrein vond Ravel de merries met veulens toch wel erg interessant. Mocht hij al in slaap gevallen zijn tijdens de vroege en lange rit was hij in ieder geval snel weer wakker.

[Not a valid template]Tijdens het losrijden hoefde Yonatan zich dan ook niet te vervelen, maar eenmaal in het zadel is het gelukkig vooral veel geschreeuw en weinig wol. Ravel doet dan erg stoer maar blijft wel onder je waardoor het eigenlijk altijd goed op te lossen is. De meest eenvoudige oplossing is overigens gewoon de wedstrijdring binnen rijden. Dat klinkt misschien nogal tegenstrijdig maar het werkt bij Ravel super, het is net of er dan een knop om gaat. Zo ook vandaag bij Yonatan, na twee rondjes door de baan was Ravel weer helemaal bij de les en kon Yonatan een mooie clinic laten zien. Tegelijkertijd was dit een mooie training om wat oefeningen uit de proef te doen terwijl er veel te zien was, en die gingen allemaal erg netjes.

[Not a valid template]Een kleine twee uur later was ik aan de beurt om een kür op muziek te rijden. Ook hier kwam het geweldige karakter van Ravel weer naar boven, het werd hem immers bepaald niet eenvoudig gemaakt. Yonatan en ik hebben een nogal verschillende handicap met bijbehorende afwijkende hulpen. Veel paarden zouden waarschijnlijk niks snappen van zo’n ruiterwissel en het spoor compleet bijster raken. Het maakt Ravel allemaal niets uit, waardoor ik na de rit van Yonatan gewoon met Ravel weg kon rijden alsof er niets was gebeurd.

[Not a valid template]Ik reed voor de gelegenheid niet ‘zijn eigen’ kür met galop, maar die van Trump met alleen stap en drafonderdelen. Mocht het tegenzitten met zijn eigen paard moet Yonatan Ravel namelijk ook starten tijdens de wedstrijd in Duitsland. Als grade III ruiter moet hij wel galopperen in de proef, en ik als grade II niet. Daarom heb ik dat vandaag maar even achterwege gelaten.

Het betekende wel flink improviseren. Niet alleen omdat ik die kür nog nooit had gereden met Ravel (dus dit keer nog minder voorbereiding als in maart voor Indoor Brabant) maar ook omdat de afmeting van de ring niet 20×40 was. Desondanks liep de kür eigenlijk erg goed. Ravel was lekker actief maar wel geconcentreerd en ik kwam heel mooi uit op de muziek.

[Not a valid template]Al met al hebben de toeschouwers op deze manier denk ik goed zowel het geweldige karakter als de andere kwaliteiten van Ravel kunnen zien. Een lange maar geslaagde dag dus wat mij betreft.

Helaas kon de vaste ‘persfotograaf’ (mijn moeder) vandaag niet aanwezig zijn, vandaar dit keer geen foto’s van mij tijdens het rijden.

Update: met de hulp van Esmee Blom, waarvoor dank, alsnog een paar foto’s van mij en Ravel.

2 reacties aanDemonstratie met Ravel in Vlagtwedde