Categoriën

Archief

Persbericht KNHS na eerste dag landenwedstrijd

Oranje op medaillekoers bij para dressuur (met filmpjes)

6 oktober 2010

gert bolmer-triumph
1234

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) – Tijdens het debuut van de discipline dressuur aangepast sporten op de Wereldruiterspelen liet de Oranjeploeg die gevormd wordt door Gert Bolmer (Den Ham), Petra van de Sande (Den Haag), Glasten Krapels (Halfweg) en Frank Hosmar (Haarle) direct een goede indruk achter. Na het eerste onderdeel van de teamwedstrijd, de landenproef, staat Nederland op een derde plaats. Groot-Brittannië gaat aan de leiding, gevolg door Duitsland.

Het verschil met Duitsland is minder dan een procent en met Groot-Brittannië een kleine drie procent, dus er is nog van alles mogelijk in het tweede onderdeel van de teamwedstrijd, de individuele proef die op woensdag en donderdag wordt verreden. Individueel eindigde Gert Bolmer (Den Ham) met een uitstekende proef op de eerste plaats in grade 2, net voor Petra van de Sande (Den Haag) die op de tweede plaats eindigde. Glasten Krapels (Halfweg) werd vierde in grade 3 en Frank Hosmar (Haarle) eindigde op een mooie tweede plaats in grade 4.

Petra van de Sande die met haar tienjarige schimmelmerrie Toscane (v. Obelisk) als eerste reed, legde een goede basis voor het team. Ze reed een gedegen proef met een fijne aanleuning. Alleen bij het halthouden was er sprake van een kleine storing. Haar elegante merrie heeft een mooie uitstraling en fijne gangen en dat werd beloond met een score van 71,238%. Petra, die in 1990 een dwarslaesie opliep bij een ongeluk met parachutespringen, heeft Toscane al vijf jaar in haar bezit. Ze was tevreden, maar blijft kritisch op zichzelf. .”Het ging onwijs goed, maar er zaten een paar foutjes in. Ik had wat storinkjes bij het halthouden en de slangevolte. Ik kan nog hoger scoren. Het gevoel bij het losrijden buiten was nog beter. Binnen was ze wat meer bezig met de omgeving en dan reageert ze minder goed op mijn been.”

Gert Bolmer leverde een knappe prestatie door met Triumph (v. Voltaire) met een score van 71,810% op de eerste plaats te eindigen in grade 2. De 27-jarige ruiter die door een aangeboren handicap slechts een minimale spierkracht in de motoriek, spierkracht en balans in zijn benen heeft, reed een uitstekende proef zonder fouten. Dit vergde veel energie voor Bolmer en hij had veel kramp in zijn benen na afloop. “Het was heel hard werken in de ring en mijn spieren doen erg pijn, maar ik ben heel blij”, laat Bolmer tevreden weten. “Ik heb Triumph pas anderhalf jaar en hij maakt veel progressie. Toen we aankwamen voelde hij wat mat aan, dus we hebben heel rustig aan gedaan in de training. Hij voelde vandaag het beste aan tot nu toe.”

Glasten Krapels reed een goede proef met een score van 66,963%, waarbij de bruine ruin Matador echter in het galopgedeelte aan het einde van de proef wat spanning opbouwde. Daardoor moest Krapels, die met twintig jaar de jongste deelnemer is bij de para dressuur, wat voorzichtig rijden en miste bijvoorbeeld de uitgestrekte galop wat aan expressie. De drafgedeeltes waren mooi gereden met een kleine hapering doordat Matador eventjes aangaloppeerde waar dat niet de bedoeling was. “ Jammer dat Matador wat gespannen werd in het laatste gedeelte, waardoor ik niet voluit durfde te rijden omdat ik dan bang was dat ik hem ‘kwijt’ zou raken. De punten vielen iets lager uit dan ik had verwacht, maar toch ben ik tevreden met mijn eerste wk-proef ooit,” aldus Krapels.

Frank Hosmar reed met de over veel uitstraling beschikkende ruin Tiësto naar een score van 68,875%, goed voor een mooie tweede plaats. In de keertwending zat een klein hakkeltje en bij de laatste eenvoudige galopwissel reageerde de Jazz-zoon Tiesto wat te sterk op de hulp door even halt te houden. Hosmar: “Ik ben tevreden, maar het kan nog beter. Tiësto reageerde wat gespannen doordat hij het zand steeds tegen de plastic hekjes hoorde opspatten.”

Bondscoach Jeannette Wolfs is zeer tevreden over de prestatie van de Nederlanders tot nu toe: “Ze hebben gereden voor wat ze waard zijn en hebben naar verwachting gepresteerd.. Ik ben trots op mijn team! Tussen de nummers 1,2, en 3 zit weinig verschil, maar we rekenen ons nog niet rijk. Ik hoop dat de altijd sterk presterende Engelsen zenuwachtig worden nu ze merken dat er sterke concurrentie is. Wij gaan in ieder geval proberen zo door te gaan of er zelfs nog een schepje bovenop te doen.”

Programma teamwedstrijd
Bij de discipline dressuur aangepast sporten telt, naast de landenwedstrijd ook de individuele proef mee voor het landenklassement. Deze individuele proef vindt plaats op woensdag 6 oktober voor grade 3 en 4. Frank Hosmar (grade 4) start rond 16.10 uur en Glasten Krapels (Grade 3) rond 19.30 uur Nederlandse tijd. Op donderdag 7 oktober staat de individuele proef voor de grades 1a, 1b en 2 op het programma. Dan zullen Gert Bolmer en Petra van de Sande (beide grade 2) starten. Aan het eind van deze individuele proef zullen zowel de eerste individuele medailles als de landenmedailles uitgereikt worden.

Uitslag landenproef (eerste onderdeel teamwedstrijd):
1.Groot-Brittannië 214,641
2.Duitsland 212,889
3.Nederland 211,923

Kijk voor de reacties van alle ruiters en de bondscoach (interviews) op www.paardensport.tv
Volg al het laatste nieuws via twitter: www.twitter.com/wegkentucky

Startlijsten, uitslagen uitslagen en info: www.alltechfeigames.com

foto’s gert, petra en glasten: www.melissen.net ; foto frank: www.arnd.nl
tekst: Christa van Duin

Het is niet meer mogelijk om te reageren.