Categoriën

Archief

Huldiging medaillewinnaars op paleis Het Loo

Gisteravond werden de medaillewinnaars van Kentucky en het WK voor menners met een handicap in Breda gehuldigd op paleis Het L00 in Apeldoorn. Ik vond het een erg geslaagde avond, waarbij mijn ouders, Miranka en sponsor familie Hazenberg natuurlijk niet mochten ontbreken. Er werd met filmpjes teruggekeken en dat was erg mooi om weer te zien. Alle sporters kregen een hele mooie actiefoto van zichzelf op canvas aangeboden door de KNHS en de Rabobank, en de Rabobank reikte ook de medaillebonussen uit.

Sfeervolle huldiging hippische topsporters

15 november 2010

WEG-huldigingen-1
12

APELDOORN (KNHS) – In de feestelijke balzaal van Paleis Het Loo in Apeldoorn werden maandagavond de zeer succesvolle hippische sporters, die Nederland de eerste plaats in het medailleklassement van de WEG (World Equestrian Games) 2010 in Kentucky bezorgden, in een stralend zonnetje gezet. De avond werd op onderhoudende wijze aan elkaar gepraat door Maria Henneman, terwijl Bert Mertens, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, de cheques die door Rabo als medaille bonus beschikbaar zijn gesteld overhandigde.

In het openingswoord wees KNHS voorzitter Martien van den Heuvel nog eens op de enorme financiële ondersteuning vanuit het bedrijfsleven én NOC*NSF om Nederland zo breed in Kentucky aan de start te kunnen krijgen van deze WEG. “Het is een enorme krachttoer geweest om de kosten die deze uitzending met zich mee hebben gebracht – ruim een miljoen euro – gedekt te krijgen. We hebben in de afgelopen jaren wel gespaard om de uitzending te realiseren, maar dat was onvoldoende. We waren in zeven van de acht disciplines aanwezig en in zes disciplines met een volledig team. Dankzij de prestaties van de Nederlandse dressuurruiters – Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival, Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise, Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine en met name Edward Gal met Moorlands Totilas, die maar liefst drie maal goud wist te winnen – zijn deze Wereldruiterspelen uiteindelijk zeer succesvol voor ons verlopen. De vierspanrijders IJsbrand Chardon, Theo Timmerman en Koos de Ronde hebben voor de vierde gouden medaille gezorgd en Petra van de Sande haalde met Toscane de vijfde gouden medaille voor ons binnen bij de dressuur aangepast sporten. IJsbrand Chardon, pal voor de marathon getroffen door een daad van sabotage, wist toch nog individueel zilver te veroveren, dankzij een perfect gereden marathon en daarvoor verdient hij ons aller respect. Zilver was er ook voor Gert Bolmer met Triumph en voor Frank Hosmar met Tiësto, die ook nog eens een bronzen plak wist te veroveren”, aldus Van den Heuvel.

Namens NOC*NSF voerde André Catshet woord: “Mijn collega Maurits Hendriks heeft de Wereldruiterspelen als een mega sportevenement ervaren. Hij kijkt met veel genoegen terug op het evenement en ziet veel perspectief voor de Nederlandse ruitersport. Vanuit NOC*NSF proficiat aan alle mensen binnen en buiten de KNHS die jarenlang bezig zijn geweest met het voorbereiden van deze Wereld Ruiterspelen. We hebben nog exact 620 dagen te gaan voor de Olympische en Paralympische Spelen in Londen aanvangen. Voor een aantal niet-Olympische en Paralympische disciplines staan andere hoogtepunten te wachten. Winnaars mogen nooit achterover leunen. Verliezers van vandaag hebben nog volop kans in de toekomst.”

Tussen de korte huldigingen door werden op een groot scherm de beelden van de WEG vertoond en werd het collectieve geheugen weer wakker geschud. Nadat eerst de vierspanrijders waren gelauwerd was het de beurt aan de aangepaste sporters die op de WEG in de discipline dressuur actief zijn geweest. Daarna kwamen de aangepaste sporters in de discipline mennen op het podium. Hun WK werd in Breda verreden en Jacques Poppen, Monique de Bruin en Jan Ranzijn wonnen met het team zilver, terwijl Jacques Poppen individueel brons veroverde. Vervolgens was het de beurt aan het gouden dressuurteam om uitgebreid gehuldigd te worden en Edward Gal mocht met drie maal goud de Rabo medaillebonus cheque ter waarde van € 15.000,– in ontvangst nemen.

Vervolgens kwam de gehele Nederlandse equipe op het podium, inclusief de coaches en overige begeleiders, en sprak technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden het slotwoord. Natuurlijk bedankte hij allen op het podium voor hun inzet, de samenwerking en de schitterende sport. Aansluitend werden de familie Visser, Edward Gal, Nicole Werner en Hans Peter Minderhoud nog extra in het zonnetje gezet. “Het gaat om meer dan het winnen van de wedstrijd, zoals onze hoofdsponsor het vaak aangeeft. Ik bedank ook zeer nadrukkelijk alle eigenaren voor het beschikbaar stellen van de paarden aan onze topruiters en natuurlijk onze hoofdsponsor Rabobank. We hebben teruggekeken en gaan nu vooruitblikken richting het EK dressuur, dat in augustus 2011 in Rotterdam wordt gehouden. Maar eerst zou ik vanaf deze plaats hulde willen brengen aan de combinatie Edward Gal en Moorlands Totilas, alsmede de familie Visser, die zo ontzettend veel voor onze sport hebben betekend. Het is een tragedie dat wij de combinatie nu moeten missen, maar wat hebben wij en de wereld met ons intens van hen genoten!”, aldus Van der Heijden, wiens woorden met een daverend applaus werden onderstreept.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Het is niet meer mogelijk om te reageren.