Categoriën

Archief

Paralympische bijeenkomst op Papendal

Gisteren werd de eerste van drie bijeenkomsten voor (potentiële) deelnemers aan de Paralympics van volgend jaar gehouden op Papendal. Ook hieruit blijkt dat de Paralympische sport steeds verder groeit en volwassener wordt. Voor de spelen van Sydney en Athene was het een kwestie van kleren passen en weer wegwezen, nu was er een heel programma omheen gebouwd, en volgt er sowieso nog een bijeenkomst voorafgaand aan de officiële teamoverdracht. Helaas staat vast dat een groot deel van de aanwezigen uiteindelijk niet in Londen aan de start zullen komen, en dat geldt zeker ook voor onze tak van sport.

Er zijn in de paradressuur maximaal vijf plaatsen per land beschikbaar, maar doordat we vorig jaar in Kentucky net het teambrons hebben gemist is Nederland afhankelijk van de internationale teamranking. Alleen het hoogst geplaatste land buiten de drie teammedailles van Kentucky krijgt vijf startplaatsen, de rest moet het doen met vier of minder. De teamranking wordt gebaseerd op de hoogste teamscore van een land tijdens een willekeurige internationale drie sterren of hoger wedstrijd. Nederland staat er nu goed voor, maar doordat één score bepalend is bestaat het risico dat een land ons nog op het laatste moment voorbij gaat. De wedstrijd van volgende week in Breda telt ook mee voor de teamranking, maar waarschijnlijk ook nog een aantal wedstrijden volgend jaar. Niemand is dus nog zeker van een plek, en hoewel de planning voor volgend jaar nog onduidelijk is verwacht ik niet dat het team voor Londen veel eerder bekend zal zijn dan de officiële overdracht van het team op 4 juli 2012.

Be prepared! Paralympiërs op weg naar London 2012

André Cats (Foto: Mathilde Dusol)

ARNHEM – ‘Be prepared!’ Dat was de centrale boodschap die kandidaat-sporters en begeleiders voor de Paralympische Spelen van London 2012 vandaag meekregen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst op Nationaal Sport Centrum Papendal. Een dag vol informatie en inspiratie om de weg naar London 2012 met zoveel mogelijk kans op succes af te leggen.

“Jezelf voorbereiden op de Spelen en eraan meedoen, verrijkt je leven”, hield André Bolhuis de aanwezigen voor. De voorzitter van NOC*NSF nam zelf deel aan vier Olympische Spelen; twee keer als aanvoerder van het Nederlands hockeyelftal en twee keer als chef de mission. “Sommigen van jullie zullen Londen halen; anderen niet, want er is nog competitie, er is nog strijd om nominaties en kwalificaties. Maar wat het ook wordt, neem alles mee wat je in het voorbereidingstraject leert. Als je de Spelen haalt, laat je in Londen dan niet door alle randverschijnselen overspoelen, maar zoek zo snel mogelijk je eigen plekje en doe je eigen ding. Houd de focus op je eigen prestatie.”

Het doel van NOC*NSF voor London 2012 is een betere prestatie dan in Beijing 2008, waar Nederland met vijf gouden, tien zilveren en zeven bronzen medailles op een negentiende plaats in het landenklassement eindigde. Chef de mission André Cats: “Misschien heeft je tegenstander meer potentie, maar bij een prestatie komt meer kijken. Jouw voorbereiding en planning kunnen beter zijn of je kunt beter omgaan met de Paralympische hectiek. Alles draait om de kwaliteit van je voorbereiding. Maak in dit jaar voor de Spelen duidelijke keuzes, leg de lat niet te laag en zorg dat je alles hebt doordacht en voor elke situatie een plan hebt. Dat geldt uiteraard voor je wedstrijdtactiek, maar ook voor wat je met de hectiek van de Spelen doet, met wachttijden, beveiliging, pers, familie en noodsituaties thuis. Verwacht het onverwachte en bedenk hoe je daarmee om zult gaan.”

Het verhaal van André Cats werd geïllustreerd met dat van Maarten van der Weijden, de open waterzwemmer die in 2008 goud won op de Olympische tien kilometer. Alhoewel hij één jaar voor Beijing al zeven uur per dag trainde, niet studeerde of werkte, besloot hij er toch nog een extra schepje bovenop te doen om zijn beperkte kans op een medaille te vergroten. Het jaar voor de Spelen leefde hij een groot deel van de dag in een hoogtetentje, paste lichttherapie toe en vroeg zich bij alles af: “Is dit goed voor mijn zwemmen? Zo nee, dan doe ik het niet; zo ja, dan doe ik het.”Ook voor de Olympische wedstrijd zelf werd elk scenario samen met coach Marcel Wouda doordacht en uitgewerkt. “Op de avond voor de wedstrijd was ik niet nerveus, maar heel rustig, want ik had echt alles gedaan wat ik kon. In het leven heb je niet alles zelf in de hand, maar doe wat je wel in de hand hebt en zorg dat je voorbereid bent op wat je niet zelf in de hand hebt.”

Na deze inspirerende verhalen, namen sporters en begeleiders deel aan verschillende workshops met thema’s als ‘Topsporter anno 2012’, voeding & hygiëne, topsportmedische zaken en begeleiden naar topvorm. Daarnaast waren er passessies voor de Paralympische kleding voor 2012. De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner en een spetterend optreden van Brainpower.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.