Categoriën

Archief

Column over classificatie

Trouwe verslaggeefster Dorli Welp heeft naar aanleiding van haar bezoek aan het EK naast een verslag ook een column geschreven over de classificatie perikelen die de laatste tijd spelen binnen onze sport. De volledige column is terug te lezen op de media pagina, onder het verslag van het EK. Ik kan me voorstellen dat het voor buitenstaanders lastig te begrijpen is wat er precies aan de hand is. Men zou de indruk kunnen krijgen dat onze sport een beetje een reglementair ondoorzichtig boeltje is, maar dat valt volgens mij wel mee. Daarom hieronder een nogal lang geworden poging het één en ander te verduidelijken:

Dorli heeft het in haar column over het woud aan hulpmiddelen dat is toegestaan, en dat kan er voor een buitenstaander inderdaad nogal vreemd uitzien. Toch zijn het niet de hulpmiddelen die de meeste discussie opleveren. Je zou kunnen zeggen dat in principe heel veel is toegestaan, zolang het de veiligheid en welzijn van sporter en zeker het paard niet in gevaar brengt. Hier wordt door de stewards ook streng op toegezien. Daarnaast kan een sporter verplicht worden om met een bepaalde aanpassing of hulpmiddel te rijden om het paard minder of gelijkmatiger te belasten, bijvoorbeeld in het geval van een beenamputatie. Het mag soms voor een leek in onze sport wat moeilijk te volgen zijn, zeker als niet goed te zien is wat de handicap van iemand is, maar de regels met betrekking tot hulpmiddelen werken grotendeels naar tevredenheid van zowel sporters, coaches als officials. Om de sport voor de buitenwereld transparanter te maken zijn de meeste sporters er voorstander van om voordat iemand met de proef begint ook om te roepen wat zijn of haar handicap is en indien nodig kort welke invloed dit heeft op het paardrijden, maar dit wordt helaas nog maar mondjesmaat gedaan.

De discussie van de afgelopen tijd richt zich met name op de classificatie, de keuring van de sporter die bepaald in welke grade (klasse) iemand mag of moet starten. In het menu onder Aangepaste dressuursport staat een korte uitleg over de verschillende grades. In principe wordt je wanneer je deel wil nemen aan de aangepaste sport gekeurd door een Nederlandse arts die hier een speciale training voor heeft gehad. Wanneer je vervolgens internationaal wil starten wordt je opnieuw gekeurd, door tenminste twee internationale zgn. classifiers. Zolang je handicap niet verandert blijft het hier meestal bij, maar er zijn natuurlijk ook aandoeningen waardoor je lichamelijke capaciteiten af- of na verloop van tijd juist weer toenemen. Hierbij valt in het eerste geval te denken aan bijvoorbeeld iemand met MS met progressief ziektebeeld, in het tweede aan iemand die met succes revalideert na een ongeval. Daarom bestaat er altijd de mogelijkheid een herkeuring aan te vragen, maar ook observeren de classifiers alle sporters op internationale wedstrijden op en naast het paard en kunnen zij op basis daarvan een sporter oproepen voor een herkeuring.

Tijdens de wedstrijd in Mulhouse is door meerdere landen protest aangetekend tegen de her-classificatie van een aantal sporters die in een lagere grade aan de start kwamen dan voorheen. Het ligt voor de hand om te denken dat dit soort protesten schering en inslag zijn in de aangepaste sport. Iemand die in een lagere grade mag starten en dus een makkelijkere proef mag rijden scoort immers vrijwel altijd hoger en zou opeens voor de medailles kunnen gaan waar men voorheen slechts tot de middenmoot behoorde. Daar zit de concurrentie natuurlijk niet altijd op te wachten, zeker als er twijfels zijn over de classificatie. In de twaalf jaar die ik tot nu toe internationaal actief ben heb ik echter nog nooit een dergelijk protest meegemaakt, en al helemaal niet ingediend door meerdere landen.

[Not a valid template]Dat komt voornamelijk omdat veruit de meeste sporters zich juist in allerlei bochten wringen om zich zo goed mogelijk voor te doen, al was het maar om indruk te maken op de concurrentie. Je bent immers topsporter om te laten zien wat je kan ondanks je beperking, niet om te benadrukken wat je niet kan. Voor foto’s worden dan ook vaak alle beugels en hulpmiddelen verborgen en staat men keurig in het gelid, om na het ‘say cheese’ moment snel weer terug te grijpen op alle minder fotogenieke maar noodzakelijke hulpmiddelen. Iets waar journalist Jacob Melissen ook al over schreef in deze column na de wereld ruiterspelen in Kentucky. Bijgaande foto van het Deense team in Kentucky is daar een heel mooi voorbeeld van.

In het FEI reglement artikel 8422 lid 3.1 staat echter het volgende: “If reclassified, the Athlete may still compete in the original Grade for twelve (12) months following the reclassification. This assumes that the Athlete does not change his compensating aids. (If an Athlete is reclassified to a lower grade, he may change to the new grade immediately.) See Annex II. For further details, see Generic Rules for PE Events and the PE Classification Manual.”

Vrij vertaald komt het erop neer dat wanneer een sporter herkeurd wordt en de uitkomst is dat deze in een hogere grade moet starten, hij of zij toch nog een jaar lang mag deelnemen in de oorspronkelijke en dus lagere grade. Ik, en velen met mij vragen zich af wat men ooit met deze regel beoogd heeft. Het spreekt deels ook de regels in de classification manual tegen waarna wordt verwezen, maar blijkbaar is bovenstaande regel leidend. Het zou uit coulance kunnen zijn om de combinatie de tijd te geven om te wennen aan de moeilijkere proef, maar daarvoor bestaat al een regeling met puntenaftrek of zou men hors concours kunnen starten.

In mijn ogen kan het nooit de bedoeling zijn om een sporter, waarvan is vastgesteld dat deze uit zou moeten komen in een hogere grade, nog een jaar lang prijzen en zelfs medailles te laten winnen in een klasse terwijl is bepaald dat men daar niet thuishoort. Dit probleem wordt nog eens versterkt doordat een sporter in theorie onbeperkt een herkeuring aan kan vragen. Het reglement biedt nu de mogelijkheid om wanneer een herkeuring niet het ‘gewenste’ resultaat oplevert naar een volgende keuringsarts te gaan, in de hoop dat die het anders ziet. Wanneer dat lukt zit die ene betreffende sporter op basis van bovengenoemde regel in ieder geval een jaar lang gebeiteld, maar wordt wel onze hele sport om zeep geholpen.

Ik hoop dan ook van harte dat deze regel zo snel mogelijk zal verdwijnen, of in ieder geval dusdanig wordt aangepast dat bovenstaande scenario niet meer mogelijk is. Een eerlijke en transparante classificatie is de basis van de gehandicaptensport, en die moet ten allen tijde voorhang hebben op de (medaille)belangen van individuele sporters of zelfs bonden. Ik hoop met deze ongebruikelijk lange lap tekst in ieder geval bij te dragen aan die transparantie. Wie de column in ‘De Hoefslag’ leest zou de indruk kunnen krijgen dat het een beetje een chaos is door alle afwijkende regeltjes, hulpmiddelen en classificaties, maar over het algemeen functioneert het systeem prima. Er moet alleen ‘even snel’ een maas in de wet worden gedicht.

Deels is het natuurlijk een keerzijde van het gelukkig steeds populairder en bekender worden van onze sport, wie wil er nou niet naar Londen of Rio de Janeiro? Aan de andere kant is het laatste wat de sport nodig heeft een rel als tijdens de Paralympics van Sydney. Natuurlijk was dat van een andere orde, maar het gaat juist steeds beter met de (media) aandacht voor de aangepaste sport en het zou wel ontzettend triest zijn als het met name richting en in Londen niet gaat over de topprestaties maar de vraag of die wel eerlijk zijn. Met alle gevolgen voor de sport van dien.

37 reacties aanColumn over classificatie

 • Dank je! Ik hoop dat het ondanks het lange verhaal zo voor iedereen duidelijk is wat er aan de hand is, en het echt niet zo slecht gesteld is met de sport als je na het lezen van die column in De Hoefslag misschien zou denken.

 • goed stuk Gert, ik had veel meer reacties verwacht……..

 • Thx… Het staat ook nog niet zo lang op mijn site, dus reageren kan natuurlijk nog steeds… Tot nu toe heb ik in ieder geval het idee dat er vast meer sporters en/of betrokkenen zijn die zich in het verhaal kunnen vinden.

 • Kan me er zeker in vinden! Mooi stuk. Hoop dat er gerechtigheid komt!

 • Saskia

  Ik vind je stuk zeer verhelderend en zeker ook eerlijk en open geschreven.
  Ik ben me pas sinds kort in het aangepast paardrijden gaan verdiepen en verbaas me erover als ik lees en zie dat er in de aangepaste sport mensen mee rijden die ook bij reguliere wedstrijden in hogere klasses goed kunnen presteren en die tevens dus zonder aanpassingen aan het haranchement kunnen rijden.
  Jammer ook dat jullie niet net als bij de reguliere sport winst en verliespunten kunnen rijden. Hoe gaat dat bijvoorbeeld met beginnende aangepaste ruiters, kunnen die pas starten als ze het niveau van hun grade bereikt hebben want ik begrijp dat er geen regeling is vanaf de B dressuur of moet je dan met vrijstellingen voor je haranchement aanpassingen in de reguliere B starten?

  Vergeef me mijn onwetenheid maar je kan hier maar weinig info over vinden.

  Overigens heb je een prachtige website.

  Veel succes met je sportieve prestaties.

  Met vriendelijke groet,
  Saskia

  • Hoi Saskia,

   Bedankt voor je reactie en je vragen. Naast mijn persoonlijke ervaringen is deze site en bovenstaande verhaal juist bedoeld om meer inzicht te geven in de ins en outs van onze sport, dus ik ben graag bereid je vragen te beantwoorden.
   De kunst is om een uitleg te geven zonder dat deze nog meer vragen oproept, en ik vind het lastig om dat in dit geval in een paar zinnen te doen. Wat al aangeeft dat het goede vragen zijn. Dus ik kom er zeker op terug hier of elders op de site en dan laat ik je het weten.

 • Indd helemaal mee eens Gert!! Goed gedaan!!!

 • Prachtig stuk Gert. Heel objectief verhaal en precies waarover het moet gaan. Top.

 • Bert

  Gert , je hebt dit heel mooi verwoord.
  Zelf zou ik dat Belgie er goed aan gedaan heeft de medailles eerlijk te verdelen en ze bij de eerlijke winner te bezorgen in grade IV.
  Maar ze hadden dit in alle grades moeten doen en ik zal pas rusten als mijn sport eerlijk verloopt. Ga ook al 12 jaar mee maar dit heb ik nog nooit meegemaakt in de paardesport eerder ruiters die een reeks hoger rijden.

  Maar ja we gaan naar Londen en hopen op eerlijke spelen.

  Hou je goed en tot snel

  Groetjes Bert

 • Ik zou het niet beter kunnen zeggen hebben.

 • De titel was brons met een randje, had het niet beter met een vals randje geweest. Ik zou beschaamd zijn om me nog opwedstrijd te laten zien

 • Een mooi artikel Gert! Mooi omdat je precies de kern raakt waar velen heimelijk over spreken maar daar tevens niet openlijk voor uit durven te komen, bang voor evt. reprimandes want o wee als je ook maar iets uit wat de aangepaste sport in diskrediet zou kunnen brengen, niet beseffende dat juist deze reprimandes aan dat diskrediet bijdragen. Jij durft tenminste je nek uit te steken! Jij doet wat velen slechts durven te denken maar niet uit te spreken. Dat je hiermee geen ‘vrienden’ maakt moge duidelijk zijn maar who cares about these so called friends. Het is toch te gek voor woorden om je slechter voor te doen slechts ter streling van het eigen ego omdat je dan prijzen in de wacht sleept en de publiciteit haalt! Juist daar waar een ander tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen in hun streven om op een zo hoog mogelijk nivo hun sportieve aspiraties te kunnen verwezenlijken. En als zelfs bonden zich hier aan schuldig zouden gaan maken ten behoeve van medaille belangen en het sportieve belang hier aan ondergeschikt zou maken..tja..

 • nu maar hopen dat niet ook jij de opdracht krijgt het er weer af te halen..

 • zeker charles je hebt het bij het rechte eind, en uiteraard zijn wij het met Gert eens, en tja er zijn altijd pispaaltjes en als je je mond een keer
  opendoet wordt dat vaak niet gewaardeerd, want zoals altijd geldt………de waarheid is hard!

 • nou het moet maar eens een keertje klaar zijn met bepalen van anderen wat wel en niet gezegd mag worden, het artikel wat Gert geschreven heeft is zeker geen modder gooien maar gewoon simpel waar het al lange tijd om draait. iedereen kletst en niemand durft iets te zeggen, bang voor de consequenties…….Gert top artikel! en ik hoop dat iedereen gewoon met respect behandeld wordt ook al geef je een mening waar anderen het niet mee eens zijn!

 • Natascha

  Helder stuk Gert!

 • Daar sluit ik mij bij aan Yvette!

 • Charles en Yvette ik ben het er helemaal mee eens!! Goed gesproken!! Dit is geen modder gooien maar dit zijn feiten!!!!!!!! En dat mag je uitspreken!! We leven toch in een vrij land??

 • Denk dat er meer zo denken kom op en zeg je mening dan verdien je respect

 • Gert uitermate verhelderend stuk! De sport mag inderdaad niet hierover gaan want over het algemeen gaat het over mensen die boven zichzelf ( lees handicap) uitstijgen! En dat is voor mij de reden om te sporten en dat moment te vangen. Gr. En nogmaals petje af Gert mette

 • had het gelezen op je site gert, goed stuk!

 • Bedankt voor de reacties allemaal. Ik heb dit stuk geschreven omdat ik me oprecht zorgen maak over bepaalde ontwikkelingen in onze sport, en de gevolgen ervan die nu al zichtbaar worden gezien de publicaties maar ook op de langere termijn. Helaas blijkt niet iedereen die zorgen te zien of te delen, anders was het immers nooit zover gekomen. Daarom doen alle uitsluitend positieve reacties tot nu toe (en niet alleen via facebook) me erg goed. En over mijn nek uitsteken, zo wil ik het zelf gewoon niet zien. Als een willekeurige sporter met kennis van zaken gestraft wordt voor het op een correcte manier en onderbouwd uiten van zijn of haar zorgen, en dat niet eens in het eigen belang maar in het belang van de sport, dan houdt alles op. Mocht het toch ooit zover komen hoop ik dat diegene dan op dezelfde steun kan rekenen als die ik nu ervaar. Voorlopig ga ik er nog steeds vanuit dat het de intentie van alle betrokken partijen is om met respect voor elkaar de sport op de lange termijn naar een hoger plan te tillen.

 • Jos Voets

  Gert,

  Je wilde laatst graag antwoorden. Omdat ik geen telefoonnummer van jou had heb ik jou verzocht mij te bellen. Echter je doet dit niet. Wil je wel antwoorden of wil je alleen sensatie?

  Je artikel is heel helder, echter maar een onderdeel van het gehele verhaal. Er zijn veel meer factoren die de eerlijkheid van de sport bepalen. Het toedienen van verboden stoffen aan de paarden is bv ook een grote bron van zorg. Het welzijn van paarden hangt hier mee samen. Als paarden tijdens een wedstrijd tijdelijk van stal verhuizen vraag ík me het waarom af. Ik ga het alleen niet rondschreeuwen. Misschien zie ik op dat moment wel verkeerd, omdat ik niet alle informatie heb.
  Sportieve sport hangt van meerdere factoren af, niet alleen van de classificatie. Jij vindt bv ook dat Frank niet in de aangepaste sport hoort uit komen. Daar laat jij je nu even niet meer over uit. Is Sanne een makkelijker slachtoffer voor de “oude garde”?

  Jij vind het (denk ik) fijn dat je in jouw huidige situatie beterschap gewenst wordt. Maar waar was jij toen Sanne op 28 november jl haar zware operatie onderging? Waarschijnlijk was ze toen niet interessant voor jou. Alleen reageren als je eigen plekje in gevaar komt is niet echt sportief. Je hebt nu in Bert een beste vriend. Met oogkleppen op mensen beschuldigen, nationaal én internationaal in eigen belang is heel laag bij de grond. Zeker als je het achter de persoon zijn rug om doet. Niet eerlijk en heel gemeen. Kom naar ons toe en spreek óns aan en spreek niet achter onze rug met anderen.
  Zorg dat je zelf goed rijdt, en in de wedstrijdring je plek veroverd dan ben je voor mij een sportman. Niet degene die zeurend zijn eigen falen probeert goed te praten. Een felicitatie na een goede proef van een concurrent is ook een vorm van sportiviteit. Er zijn zelfs (zich sportieve ruiters noemend) ruiters die dat niet eens kunnen. Hoe sportief is dat?
  Meerdere bondcoaches zouden het initiatief genomen hebben tot een ongewoon protest. Hoe naïef moet je zijn om het verband tussen een buitenlandse bondscoach en zijn Nederlandse concurrenten van Sanne niet te zien. Zou jij zó een plekje willen vergaren? Ik kan me niet voorstellen dat een sporter op zo’n manier naar Londen wil.Sportief?? Een goed gesprek had veel irritatie weg kunnen halen. Maar jij weigert het aanbod daartoe. Moet ik dan ook de publiciteit gaan zoeken? Moet ik dan ook mee gaan doen? Sanne heeft naar eer en geweten gehandeld. Dat heeft ook Mrs Meaden geconcludeerd. Maar de concurrenten van Sanne weten het beter en kakelen als een kip zonder kop. Misschien moeten we maar terug gaan slaan. Ook niet sportief maar wat moeten we dan? Je probeert een beginnende sporter kapot te maken. Dat had ik niet van jou verwacht. Misschien dat je me nu belt om te praten maar ik verwacht niet dat jij dat zult doen. Veel makkelijker is het om samen met Natasja en Bert de concurrentie zwart te maken. Lekker met zijn allen tegen één. Je hebt meer durf nodig om mij te bellen dan om via Internet beschuldigen te uiten. Ik wacht op je telefoontje van jou maar verwacht het niet. Dan zal het een gesprek worden op de eerste de beste ontmoeting. Ik heb wél behoefte aan een eerlijk gesprek. Ik doe mijn beklag niet achter jouw rug maar in een gesprek met jou. Hou het eerlijk.
  Mijn tel. nummer is nogmaals 06-20444227.

  • Jos,

   Laat ik beginnen met te zeggen dat ik de inhoud en de toon van je reactie ontzettend betreur. Ik ben als geen ander voor open en eerlijke communicatie en daarom laat ik je reactie staan, maar zoveel totaal ongefundeerde beschuldigingen en persoonlijke aanvallen vind ik niet correct, hoe oneens je het ook met iemand mag zijn. Menig bezoeker van deze website zal zich denk ik met mij afvragen hoe je op basis van mijn column tot deze reactie bent gekomen.
   Je dwingt me zo wel tot een reactie, maar ik zal het zo kort mogelijk houden omdat afgaande op bovenstaande een constructieve discussie op basis van argumenten helaas niet mogelijk lijkt.

   – Je hebt gemaild dat ik je kon bellen voor antwoorden. Ook nu ben ik nog steeds van mening dat jij die antwoorden niet kunt geven, en ik had niet begrepen dat ik jou moest bellen. Maar Sanne heeft mijn 06 nummer en we staan gewoon in het telefoonboek, dus dat kan het probleem niet geweest zijn.

   – Alleen reageren als mijn eigen plekje in gevaar komt? Ik heb me ondanks de nodige pech op eigen kracht met twee paarden geselecteerd voor het EK, en ik heb al een Paralympische nominatie op zak.

   – Ik kan in heel mijn verhaal geen enkele regel vinden waarin ik iemand ook maar ergens van beschuldig.

   – Zoals ik al schreef is er in twaalf jaar zover ik weet nog nooit een protest geweest, ook niet toen bijvoorbeeld een Zweedse combinatie kort voor de Paralympics van Athene 2004 werd terug gekeurd van grade III naar II en vervolgens opeens dubbel goud won. Als jij van mening bent dat zelfs meerdere landen nu tegelijkertijd ineens protest aantekenen zonder dat daar zeer gegronde redenen aan ten grondslag liggen mag dat natuurlijk, maar ik denk niet dat je je realiseert hoe uitzonderlijk deze situatie is. Dit raakt het hart van onze sport, en dat beseffen de betreffende landen zich als geen ander. De geloofwaardigheid van een hele sport op het spel zetten om één individuele sporter te ‘pakken’? I rest my case…

   Hoewel je nog meer zaken noemt waar ik graag op in zou gaan lijkt me dat op dit moment niet verstandig. Omdat je aangeeft dat je dat graag wil zal ik je zeker bellen. Het liefst zou ik de discussie hier voortzetten, want op deze manier eindigen doet onze sport in mijn ogen geen goed. Maar dan uiteraard wel met respect voor elkaar en elkaars argumenten. De keus is aan jou.

 • Marianne

  Mensen reageren alleen als ze fout zitten en zich aangesproken voelen!
  Al een tijdje volg ik de aangepaste sport en kan niets anders zeggen dan helemaal correct wat er nu gebeurd!!!Iedereen zwijgt en iedereen kletst en jij gooit het open. En die plek die je had dit jaar op het EK, die heb je volgens mij toch helemaal zelf verdient! Jammer dat de gezondheid dan roet in het eten gooit!
  Top artikel Gert, steun uit een andere hoek heb je! Beschuldigingen van zwart maken samen met Natascha en Bert…….ach joh laat ze kletsen! Ook zij pleiten slechts voor eerlijkheid in de aangepaste sport.
  Succes! Hopelijk het volgend seizoen een transparante en een eerlijke strijd!

 • Natascha

  Even nog een reactie van mij aan Jos Voets.
  Jos ik stel het helemaal niet op prijs dat je me hier beschuldigt van zwartmakerij. Ik heb persoonlijk met je gesproken en ook met Sanne. Jullie weten hoe ik er over denk. Daar ben ik naar jullie open over geweest en dat blijf.

  Groet, Natascha

 • Ik deel je zorgen. Dit kan niet goed blijven gaan. En medailles zijn het streven waard, maar nooit ten koste van integriteit. Ik heb veel respect voor je dappere stap naar openheid!

 • Erik vlieland

  Heel goed gert,

  We willen geen antwoorden van Fam. Voets!
  Deze collum is om de niet aangepaste sporters duidelijkheid te geven.
  Zeker omdat de aangepaste nu juist zo goed ging!
  Mooie wedstrijd hoop publiciteit enz.
  Maar goed als bepaalde sporters de naam aan stellers willen hebben?
  Prima!
  Wie de schoen past trekt hem aan.
  Zo gaat de sport weer stuk!
  Aanstellers zeggen ze dan!
  Een sportieve tijd toegewenst!

  Groet’ Erik Vlieland

 • Mijn complimenten voor je beheerste reactie Gert .
  PFFF
  GR. Mette

 • Eefke Lievaart

  Gert,

  Mijn complimenten voor je stuk. Het is een mooie aanvulling op het verhaal van Dorli Welp. Goed gedaan!

  Groet,
  Eefke

 • Bart van Geenen

  Gert,

  Ik heb het al op facebook aangegeven dat ik jouw reactie op de column van Dorli zeer objectief vind. Waar karakteriseert een column zich in? Dat is spits en uitdagend een mening ventileren. Columnisten zijn ervoor om in te spelen op de actualiteit en een begrip in de hedendaagse media. Jij loopt inmiddels als aangepast sporter al een tijd mee en kan daarmee gekwalificeerd worden als ervaringsdeskundige. Dit maakt jouw reactie bijna een essay, aangezien een essay zich van een column onderscheidt door de bredere uitwerking en grotere diepgang. Het is vaak ook iets objectiever opgesteld. Vanuit het Nederlandse recht wordt aan columnisten een grote mate van vrijheid in hun columns toegekend. De teksten kunnen hierdoor door de lezer als verontrustend, kwetsend of choquerend ontvangen worden. Dit is nu juist waarop het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de vrijheid van meningsuiting mede op heeft gebaseerd. Gevoelens en gedachten openbaar mogen maken is een grondrecht ontstaan uit een democratische gedachte een samenleving met persvrijheid goed te laten functioneren. Jouw primaire stelling is dat een eerlijke en transparante classificatie de basis moet zijn van de gehandicaptensport. Daarbij hoort, wat mij betreft, ook de handhaving en de juiste (eerlijke) toepassing van de classificatie. Het onbeheerste woord schiet zijn doel voorbij. In jouw geval is dat zeker niet zo.

  Groet Bart.

 • Hendrikus

  Een heel mooi open stuk, ik ben blij dat iemand er nu eens duidelijk en open over schrijft want ook is er op bokt al eens, een helaas verwijderde discussie over geweest.
  Reden van verwijderen was niet omdat de discussie niet netjes verliep zoals in het topic door de moderator wordt gesuggereerd maar omdat de plek niet gepast was aangezien het een nieuwsitem was over de uitslagen van een wedstrijd van de aangepaste sport.

  Tja en dat er dan nu hier een weerwoord komt, logisch.

  Belangrijker lijkt het me dat de kwestie uit de wereld wordt geholpen in plaats van dood te zwijgen, het zou toch jammer van de sport zijn als dit een smet zou werpen op de olympische spelen.

  Onderstaand de mail die ik toen van bokt kreeg
  Beste Hendrikus,

  Onderstaand bericht van jou heb ik verwijderd omdat ik in mijn moderatoropmerking heel duidelijk heb gevraagd om on topic te gaan.

  De discussie mag zeker gevoerd worden maar niet in een topic wat over de overwinning van Sanne gaat.
  De meest logische plek om deze discussie te starten lijkt me op dit forum:
  [AP] Aangepast Paardrijden

  Met vriendelijke groet,
  Plunck

  HendrikusM schreef:
  Volgens mij ging die discussie heel normaal, maar goed ook hier mogen die dingen dus ook weer niet besproken worden. Een goed voorbeeld van onder het kleed schuiven.

 • Het telefoongesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. De heer Voets heeft aangegeven dat hij niet meer zal reageren via deze site.

 • Janneke Achtien via Facebook

  respect

 • jammer eigenlijk dat ondanks alle social media er niet kan worden gepraat.
  paardensport is zo ontzettend leuk de passie de toewijding….
  mij had het erg leuk geleken om een lusitano bereden zien worden door gert.
  ik hoop dat er in het belang van de aangepaste sport rust en vrede komt zodat we er allemaal weer kunnen genieten van de paarden en de ruiters.
  groetjes vanuit enschede
  kima holland