Categoriën

Archief

Geslaagde première van ‘nieuwe’ kür

Na de lange dag van gisteren moesten we vandaag opnieuw vroeg het bed uit. Ik moest met Florencia om 08:20 de kür rijden en met Vorman om 09:00. Niet alleen vroeg dus maar vanwege de beperkte groep die de kür mocht rijden ook nog eens ontzettend dicht op elkaar. Miranka, mijn ouders, stalgenoot Yonatan en Diana (groom van Tessa) stonden klaar om te helpen, zodat ik bijna niets anders hoefde te doen dan op te stappen en rijden.

[Not a valid template] Het losrijden met Florencia ging beter dan gisteren. Voor mijzelf was het in ieder geval fijn om weer wat meer ruimte te hebben tijdens het losrijden. Fien is en beweegt best groot, waardoor ik nu soms nog wat meer moeite heb met mijn balans. Als ik dan continu om me heen moet kijken waar iedereen blijft en veel wendingen moet rijden komt dat het losrijden niet echt ten goede. Vol goede moed en toch ook wel een beetje met het mes tussen de tanden ging ik richting de wedstrijdring. Om de baan heen liep ze echt als een trein, dus ik kon niet wachten tot de bel van de jury zodat ik mocht beginnen. Toen die bel kwam en ik even later mijn hand opstak als teken dat de muziek mocht starten bleef het stil. Nog een keer flink zwaaien richting de geluidsman; nog steeds stil. Ook na een vertwijfelde derde poging geen geluid. Daarop ben ik maar weer rond de baan gaan rijden terwijl een official zich naar het hokje met de geluidsman begaf. Eerst kwam er achtergrondmuziek, en na een minuut of vijf mocht ik eindelijk weer een nieuwe poging wagen.

[Not a valid template]In zijn haast om de juiste CD te vinden had de beste man er waarschijnlijk niet meer aan gedacht om het speciaal gisteravond tijdens de soundcheck aangepaste volume in te stellen. Met als gevolg dat de muziek uit de speakers knalde en ik plotseling in galop begon. Het halthouden ging compleet de mist in, en de eerste voltes gingen niet bepaald soepel. Ondertussen riep ik al dat de muziek zachter moest, maar ja daar kwam ik uiteraard niet boven uit. Pas toen ik in de buurt van Diana en mijn vader kwam konden ze me verstaan en druk gebarend ging eindelijk het volume naar beneden. Vanaf dat moment zakte de spanning bij Fien en kon ik echt beginnen met rijden. De onderdelen [Not a valid template]die volgden gingen goed, dat bleek achteraf ook wel op het protocol. Het einde van de kür heb ik compleet omgegooid om de voltes van het begin nogmaals te laten zien en ik kwam uiteindelijk goed uit op de muziek.
Doordat een kür maar tien verplichte onderdelen heeft viel de opgelopen schade in het begin niet meer in te halen, en het onderdeel harmonie wat dubbel telt was vandaag natuurlijk ook niet helemaal top. Hierdoor bleef de score steken op net geen 69%, waardoor ik met Fien dus wederom tekort kwam om aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor Londen te voldoen.

[Not a valid template]Met Vorman had ik dat probleem sinds gisteren natuurlijk niet meer. Daarom besloten we om vandaag eindelijk voor het eerst haar kür die Charles Monterie met ondersteuning van DVB Foundation heeft gemaakt te gaan rijden. Deze kür heeft een veel hogere moeilijkheidsgraad dan de oude, en de operatie van Vorman gooide dusdanig veel roet in het eten dat het tot nu toe niet mogelijk was deze muziek een passende première te geven.
Het losrijden was noodgedwongen korter dan normaal, op dit moment gebruik ik voor zowel Florencia als Vorman hetzelfde zadel, dus het werd een snelle wisseltruc. Maar net als de andere dagen liep Vorman vanaf het begin lekker. Gelukkig kunnen we in de training inmiddels ook weer wat galop mee pakken, wat zeker in het losrijden kort voor de proef goed van pas komt. Ik was dan ook erg benieuwd hoe ik de kür door zou komen, en ging vol goede moed richting de wedstrijdring. En niet onbelangrijk, ook Mops zelf leek er wederom zin in te hebben.

[Not a valid template]De start van de muziek was wederom wat stroef. Dit keer wel meteen de juiste muziek met het juiste volume, alleen het duurde wat lang voordat de muziek begon met als gevolg dat ik bij het groeten niet helemaal op de juiste plek uitkwam. Hierdoor waren de lijnen in stap wat korter dan gepland, maar gingen zowel de keertwendingen, voltes als vrije stap prima. Waar het galop deel in de ene keer dat ik de kür van tevoren heb kunnen oefenen nogal lastig was, ging dat vandaag erg goed. Inclusief een eenvoudige wissel mooi op de muziek. Het drafgedeelte ging eigenlijk bijna vanzelf. Waar Vorman voorheen wel eens lang en loperig werd bleef ze nu actief en tegelijkertijd mooi in de aanleuning. Dat laatste stuk van de kür was gewoon heerlijk om te rijden, daar doe ik het wat mij betreft voor. De score was 73,83%, net als de andere dagen een nieuw record met Vorman. Ik eindigde als vijfde, maar het verschil was ook nu erg klein. Ik stond slechts 0,5% achter Petra die tweede werd, en de jury’s waren het ook niet echt eens over de plaatsingen.
Hoe dan ook vond ik het een hele geslaagde première van mijn nieuwe kür, en daarnaast ben ik erg blij met de manier waarop Vorman zich de afgelopen dagen heeft laten zien. Dat biedt perspectief voor de toekomst.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.