Categoriën

Archief

Terugblik 2009 (deel 1)

In deze tijd van het jaar wordt je op televisie doodgegooid met jaaroverzichten, dus dan doe ik hier ook nog maar een duit in het zakje… Het blijkt inmiddels nogal een lang verhaal te worden, zowel om te typen als te lezen. Daarom hak ik het verhaal maar op in meerdere delen, dus vandaag deel één.

2009 is achteraf gezien het jaar van een nieuwe start geworden, alleen leek het daar in het begin helemaal nog niet op. De eerste wedstrijd was, mede doordat de integratie binnen de KNHS echt op gang kwam al op 10 januari. Ik reed met Santé een hele nette proef en won met ruim 69%. Zeker gezien de omstandigheden (koud!) een mooie score en we keken eigenlijk vol vertrouwen naar de toekomst. Die toekomst zou echter niet al te lang meer duren. In februari werd duidelijk dat ik niet verder kon met hem, en in plaats van dat onze zoektocht naar een 2e paard slaagde zat ik nu dus helemaal zonder. Ik had gehoopt dat ik mijn portie ellende de afgelopen jaren wel had gehad maar blijkbaar was het nog niet genoeg. Weer een bewijs dat er met paarden uiteindelijk niks te plannen valt, van de ene op de andere dag kan de situatie (meestal helaas) compleet veranderen.

Heel veel tijd om te treuren was er niet, kijkend naar de planning voor de rest van het jaar was het zaak om zo snel mogelijk een nieuw paard te vinden, en het liefst twee. Gelukkig had Miranka, zoals zo vaak, de oplossing en mocht ik met haar paard starten. In de praktijk betekende dat dat ik op vrijdagavond voor het eerst met Triumph reed om op zaterdag met hem de ring in te rijden. Natuurlijk slopen er wat foutjes in de proef doordat de afstemming nog “niet optimaal” was, maar ik eindigde netjes als tweede en werd en passant geselecteerd voor Indoor Brabant. Weer een nieuwe uitdaging… Op 20 februari reed ik Trump voor het eerst en op 14 maart mocht ik een kür rijden op zo’n grote wedstrijd, die natuurlijk eerst nog verzonnen/gemaakt moest worden.

Voor het zover was stond mij echter nog een verrassing te wachten. Op de wedstrijd die ik met Trump reed, kwam er in de M1 een heel leuk paard in de ring, en deze bleek te koop te zijn. Om een lang verhaal kort te maken; begin februari zat ik zonder paard, begin maart had ik er twee. Had ik al iets gezegd over paarden en plannen? Meer informatie over beide paarden is natuurlijk terug te vinden onder het kopje paarden in het menu.

[Not a valid template]Voor Indoor Brabant moest er binnen drie weken een kür bedacht worden. Dat is al lastig als je je paard goed kent, in dit geval moesten we eerst nog uit zien te vinden wat ik wel en niet kon laten zien in de ring. Gelukkig is Miranka daar ook heel handig in en had ik op tijd een kür die goed in elkaar zat. Het belangrijkste was echter het karakter van Trump. Een kür starten op zo’n grote wedstrijd met een paard die je pas zo kort rijdt is zeker voor mij niet eenvoudig, dan moet het paard echt wel meewerken. Trump liet zich vooral op het voorterrein super zien, het was echt gaaf om daar zo rond te rijden. We lieten zeker gezien de voorbereiding een mooie kür zien, en ik eindigde als derde, kort achter de nummer één.

In het weekend volgt deel twee…

1 reactie opTerugblik 2009 (deel 1)