Categoriën

Archief

Eerste dag EK verloopt niet zoals gehoopt

De eerste dag van het EK is voor Nederland niet zo goed verlopen. De KNHS heeft daarover onderstaand persbericht uitgegeven. Morgen staat de team test voor grade II en III op het programma. Wat mij als grade II ruiter opvalt aan de startlijst is het enorme verschil met de startlijst van Londen. De groep is niet alleen een stuk kleiner, maar behalve de medaillewinnaars zijn veel sterke combinaties van Londen afwezig. In grade III is alleen de gouden medaille winnares aanwezig, en ook dit is een kleine groep. Er kunnen natuurlijk opeens nieuwe sterke combinaties opduiken, maar op het oog zien de startlijsten er niet ongustig uit. Zowel grade II als III staan pas morgenavond op het programma, daarna weten we ook hoe het Nederlands team er voorlopig voor staat.

Para dressuurruiters matig uit de startblokken

Dressuur

HERNING (KNHS) – Op de eerste dag van het WK para dressuur in het Deense Herning zijn de Nederlandse deelnemers haperend uit de startblokken vertrokken. Frank Hosmar (Haarle) met Alphaville (v. Sandreo) eindigde in zijn openingswedstrijd als zevende en dat was zonder meer teleurstellend. Ellen van de Berg (Uden), die met Showdiva (v. Havidoff) als individuele ruiter aan dit EK meedoet, eindigde als achtste. Voor het enige lichtpuntje zorgde Nicole den Dulk (Elen B.) met Fifty Fifty (v.Florestan). Zij reed een heerlijke proef.

Frank Hosmar was niet tevreden. “We kregen in de galop te veel last van spanning en dat wreekte zich in de waardering. Ik ben nu als zevende geëindigd en dat is mijn slechtste resultaat ooit op een kampioenschap”, aldus Hosmar, die de oorzaak van de spanning weet aan het rumoer rond de ring. Daardoor ging zijn eerste galopwissel, anders één van de sterkste onderdelen van zijn rit, geheel de mist in en was de tweede ook niet optimaal. “Dat was balen, want de punten voor deze onderdelen tellen dubbel en nu kreeg ik in plaats van negens een vier en een zeven. Dat kost dus heel veel punten”.

Ook Ellen van de Berg liep met een somber gezicht. “Ik had voor mijn gevoel geen last van zenuwen en mijn merrie had geen last van spanning in de ring. We begonnen sterk, maar wisten dat niveau niet vast te houden, mede door het ontstaan van spanning in de galoponderdelen”, aldus Van de Berg.

De enige van het Nederlandse kamp die stralend de ring verliet was Nicole den Dulk. “Ik ben tevreden over mijn paard en mijzelf, maar moet tot de conclusie komen dat het jurylid bij H het goed heeft gezien met een waardering van ruim 70%. Voor mijn gevoel hebben we punten gescoord in het drafgedeelte. Dat is in mijn proef heel kort, maar Fifty Fifty bleef super in zijn ritme lopen”.

Bondscoach Joyce Heuitink was niet tevreden. “De paarden in Grade V van Hosmar en Van de Berg hadden beide in hun proef te veel last spanning en dat kwam met name tot uiting in de galop. Als excuus moet gelden dat het achter de juryhokjes zeer onrustig was en dat de paarden daardoor spanning opbouwden. Bij de rit van Nicole moet je vaststellen dat de drafreprises deze keer heel mooi en vlot van tempo werden gereden. De stap was goed, maar omdat de stap zeker 75% van de proef uitmaakt, is het belangrijk dat die stap top is. Bij Nicole was deze keer de stap goed, maar net niet goed genoeg voor een negen. Daarbij hield de amazone steeds een iets open beeld in het front”, aldus de bondscoach.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS

Bekijk hier de uitslag Grade IB en IV

Uitslag Grade IB:

  • 1) Peop Puch (Oos) – Fine Feeling S (Fabriano x Trapper) – 75.400%
  • 2) Ricky Balshaw (Eng) – LJT Enggards Solitaire (v. Blue Hors Soprano) – 73.240%
  • 3) Stinna Tange Kaastrup (Den) – Steffi Graf (Graf Oldenburg x Ibsen) – 71.3405
  • 7) Nicole den Dulk (Elen B.) – Fifty Fifty (Florestan I x Sao Paulo) – 67.240%

Uitslag Grade IV:

  • 1) Sophie Wells (Eng) – Valerius (Flemmingh x Lacros) – 74.333%
  • 2) Michel George (Bel) – Saganne (Sandro Hit x Davignon I) – 70.500%
  • 3) Line Kongensgaard (Den) – Laponio (Laurentio x Hohensteni) – 70.405%
  • 7) Frank Hosmar (Haarle) – Alphaville (Sandreo x Iglesias) – 67.714%
  • 8) Ellen van den Berg (Uden) – Showdiva (Havidoff x Saluut) – 66.286%

2 reacties aanEerste dag EK verloopt niet zoals gehoopt