Categoriën

Archief

Terugblik 2010 (deel 4)

[Not a valid template] [Not a valid template]September stond natuurlijk grotendeels in het teken van het vertrek richting de wereldruiterspelen, maar voor het zover was moest er eerst nogmaals vormbehoud getoond worden tijdens de Hippiade in Ermelo. Voor deze wedstrijd ging ik niet alleen op pad maar samen met inmiddels stalgenoot Yvette van Geenen. Sindsdien trekken we samen op en proberen elkaar waar mogelijk te helpen, en dat lukt heel aardig. In Ermelo liet Yvette met de hulp van Miranka duidelijk zien weer terug bij de top te zijn, na een teleurstellend verlopen outdoor seizoen. Zeker gezien de omstandigheden een hele knappe prestatie. Trump liet zich ook erg goed zien, ik kon twee fijne proeven neerzetten en werd ook beloond met mooie percentages. Ik eindigde twee keer als eerste met 70,7% en 71,4%, ook nog eens de hoogste scores van de dag. Het verslag van de wedstrijd is hier te lezen.

[Not a valid template]De voorbereidingen voor de reis richting Kentucky leverden nog heel wat werk op, maar ik vertrok met een goed gevoel en had er erg veel zin in. Ik schatte mijn kansen ook hoger in als voor het EK in 2009. Winny was natuurlijk nog erg jong en onervaren, terwijl ik nu met Trump gedurende het seizoen veel vooruit ging met meerdere keren de hoogste scores van alle kaderleden. Er kan natuurlijk altijd van alles misgaan maar ik ging van tevoren voor een medaille, in de verplichte proeven maar zeker ook in de kür. Alle berichten die met Kentucky te maken hebben, vanaf de bekendmaking van het team t/m de huldiging op Paleis het Loo zijn hier terug te vinden. Onderaan die pagina kun je doorklikken naar eerdere berichten.

Ik kan terugkijken op één van mijn mooiste internationale kampioenschappen. Ik leverde mijn beste individuele prestaties ooit,  maar er had ondanks het zilver in de kür meer in gezeten. Van tevoren had ik denk ik getekend voor een eerste, tweede en zevende plaats op een WK, alleen kwam die zevende en vooral die eerste plek op het verkeerde moment. Draai die twee proeven om en je hebt een super toernooi qua resultaat, maar dat is (paarden)sport.

[Not a valid template]Ik ben er nog steeds van overtuigd dat met Triumph in goede doen we goud hadden gewonnen in de kür. Dat ik nu ondanks dat maar 0,05% tekort kwam is ontzettend zuur, het is maar de vraag of je ooit nog een keer zo’n kans krijgt. Aan de andere kant heb ik alles eruit gehaald wat er op dat moment in zat. Ik heb drie sterke proeven gereden met één storing in de individuele proef, die alles te maken leek te hebben met de fitheid van Trump. Dat ik zo heb kunnen presteren is absoluut de verdienste van Miranka, en daar ben ik haar zeer dankbaar voor. Dat geldt in het algemeen al elf jaar lang, en in het bijzonder voor de manier waarop Trump dit jaar is verbeterd.

Al met al was Kentucky een geweldige ervaring die ik nooit had willen missen. De integratie met de wereldruiterspelen is heel goed voor onze sport maar ook erg mooi om  mee te maken als sporter. Het hele Nederlandse team verbleef in één hotel en we hebben waar mogelijk de andere disciplines gevolgd en omgekeerd, waardoor we er voor mijn gevoel ook echt bij hoorden. De EK’s voor 2011 zijn al gepland, maar ik hoop van harte dat in de toekomst ook daar de aangepaste sport geïntegreerd gaat worden.

[Not a valid template]Na thuiskomst volgden uiteraard nog een paar feestjes en huldigingen, maar ondertussen begon het indoor seizoen alweer met de BMC Centaur Cup. Triumph kreeg eerst wat welverdiende rust na Kentucky en een lang seizoen, en gelukkig kon ik weer terugvallen op Ravel. Ondanks een ik zou bijna zeggen ouderwets belabberde voorbereiding won ik de selectiewedstrijd in Beek, en verdiende daarmee een startplaats voor Jumping Indoor Maastricht. Tijdens JIM reed ik een mooie kür met Ravel, met name het drafgedeelte kwam goed uit de verf wat ook terug te zien was in de score van 72,4%. Een ruime verbetering van onze beste score tot dan toe, en goed voor een hele nette tweede plek en plaatsing voor de halve finale tijdens CH Eindhoven in juni.

[Not a valid template]Tijdens mijn terugblik over 2009 hoopte ik in 2010 vooral weer echt terug te komen aan de wereldtop, en dat is volgens mij heel aardig gelukt. We hebben laten zien dat we het kunstje nog niet verleerd zijn, 2010 was zelfs één van mijn meest succesvolle jaren ooit. Geen ander scoorde nationaal zo vaak boven de 70%, met als resultaat onder meer een afgetekende vijfde nationale titel, winst tijdens Indoor Brabant en tweede plaatsen tijdens de BMC Cup finale en Jumping Indoor Maastricht. In Kentucky won ik voor het eerst individueel zilver, waar het zelfs goud had kunnen zijn. Toch was ook zilver ruim voldoende voor een nominatie voor de Paralympics van Londen in 2012. Wat dat betreft een jaar om trots op te zijn, en daar had ik eind 2009 blindelings voor getekend.

Toch is er geen tijd om rustig achterover te leunen, naast vele successen was er triest genoeg natuurlijk ook het gedwongen afscheid van Winny. Ook dit jaar is weer meer dan eens gebleken dat de concurrentie niet stil zit en het erg moeilijk is om met één paard altijd mee te kunnen doen om de prijzen. De zoektocht naar een tweede paard is noodgedwongen weer in volle gang, en ik hoop van harte dat deze zo snel mogelijk succesvol is. Voor 2011 is de belangrijkste wedstrijd het EK in september in het Belgische Moorsele. Ik hoop dat we met Trump de stijgende lijn die we afgelopen seizoen hebben ingezet door kunnen zetten, en ondertussen een combinatie kunnen vormen met een nieuw paard. Maar zoals al vaker gezegd, paarden en plannen gaan lang niet altijd samen, en we zullen er hoe dan ook weer volop tegenaan moeten. Het afgelopen jaar smaakt wat mij betreft naar nog net dat laatste beetje meer, dus daar gaan we voor…

Het is niet meer mogelijk om te reageren.