Categoriën

Archief

Terugblik 2010 (deel 1)

Net als vorig jaar leek het me ook dit jaar wel weer leuk terug te kijken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Of het zo’n lang verhaal wordt als de vorige keer betwijfel ik, omdat ik in 2009 pas halverwege het jaar met deze website was begonnen. Al het nieuws van 2010 is natuurlijk al terug te vinden in het archief, maar toch valt er denk ik nog wel wat te vertellen.

Het grote doel voor 2010 was uiteraard proberen een plek af te dwingen in het team voor de wereldruiterspelen in Kentucky, maar op dat moment leek dat ontzettend ver weg. Winny had in september vast gelegen in zijn stal en zijn blessure wilde maar niet herstellen, en met Trump waren de scores nog niet dusdanig dat ik mezelf al een goede kans gaf voor een teamplaats. Er waren destijds twee of drie sterke combinaties, met daarnaast meerdere gegadigden voor die laatste teamplaats. De observatiewedstrijden waren pas later in het seizoen en ik wilde er alles aan doen om te zorgen dat Miranka in september niet alleen met het Israëlische team richting de VS zou vertrekken.

[Not a valid template]Qua wedstrijden begon 2010 zoals 2009 was geëindigd, met het aflasten van de selectiewedstrijd voor de BMC Cup vanwege het slechte weer. Doordat er nu helemaal geen selectiewedstrijden waren gehouden voor Jumping Amsterdam moest de bondscoach combinaties aanwijzen, en daar was ik er één van. Omdat per 1 januari 2010 de reglementen iets waren aangepast hadden we ervoor gekozen om de kür van Trump aan te passen, ik reed deze voor het eerst tijdens Jumping Amsterdam met als resultaat een vierde plaats.

Per 1 januari werden niet alleen de reglementen aangepast, maar werden er ook nieuwe proeven ingevoerd. Deze werden tijdens de BMC Cup selectiewedstrijd in februari voor het eerst verreden. Omdat Winny nog steeds geblesseerd was en we in het selectietraject liefst niet afhankelijk wilden zijn van één paard, stelde Miranka mij in de gelegenheid om ook weer te gaan starten met Ravel. Haast zonder enige vorm van voorbereiding reed ik met Ravel twee nette proeven en een eerste kaderscore. Met Trump lieten we duidelijk vooruitgang zien in met name de staponderdelen, maar mede doordat de jury’s het niet erg eens waren vielen de punten wat tegen.

[Not a valid template]Daar werd tijdens de volgende selectiewedstrijd voor Indoor Brabant in Uden wat aan gedaan. Ik kwam wederom zowel met Ravel als Triumph aan de start. Niet te vergeten met de nodige hulp, want die is absoluut onmisbaar als ik met twee paarden wil starten. Naast mijn ouders en Miranka waren ook Victor, Eline en Femke van de partij waarvoor nogmaals erg veel dank. In bovenstaande link is het complete verslag te lezen, maar ik was met name erg blij dat de scores van Trump eindelijk omhoog gingen, en hoe. Miranka en ik hadden al langer het idee toch echt op de goede weg te zitten maar dan is het natuurlijk wel erg fijn als dit ook in de scores tot uitdrukking komt. De ruim 75% van Ravel in de tweede proef was onze tweede kaderscore en ruim voldoende om te worden opgenomen in het B kader. We keken dus met vertrouwen uit richting Indoor Brabant anderhalve week later.

[Not a valid template]Maar zoals wel vaker bleek het allemaal weer eens anders te gaan dan van tevoren gedacht. Vlak voor het trainingsweekend bij Academy Bartels (voorafgaand aan Indoor Brabant) bleek Trump niet regelmatig. In de voorbereiding op Athene 2004 hadden we ook al eens zo’n trainingsweekend gehad, dus ik had graag nog wat tips gekregen voor Triumph maar dat zat er helaas niet in. Hij bleek echter ook niet op tijd fit te zijn voor Indoor Brabant, waardoor we met spoed een kür moesten verzinnen voor Ravel. Doordat Ravel net in het kader was opgenomen vanwege de scores in Uden had ik precies op tijd een reservepaard achter de hand. Gelukkig had ik nog een paar oude kuren en creatief als Miranka is had ze al snel een proef bedacht. Na twee keer de kür te hebben geoefend op dinsdagavond en één keer op woensdagavond werden we donderdagochtend in de ring verwacht op Indoor Brabant. Het verslag is hier terug te lezen, het werd totaal onverwacht toch een erg geslaagde dag.

Deel twee van de terugblik volgt spoedig…

Het is niet meer mogelijk om te reageren.